Президентът на САЩ Доналд Тръмп спази обещанието си и наложи строги мита върху вноса на стомана и алуминий. Вашингтон ще таксува с 25% мито стоманата и 10% алуминия, мерките ще влязат в сила до 15 дни.

"Днес защитавам националната сигурност на Америка чрез поставянето на тарифи върху чуждестранния внос на стомана и алуминий", каза Тръмп.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Той предупреди, че предстои налагането на още мита. САЩ ще премине към налагането на т.нар. "реципрочни такси" за вноса от страни, които налагат по-високи мита върху американските стоки, отколкото Вашингтон таксува техните.

Тръмп обвини предшествениците си, че са допуснали спада на производството на страната. "Нашите заводи бяха оставени да гният и да ръждясват навсякъде", каза президентът.

Новите мита няма да важат за Канада и Мексико, които са 2 от най-големите вносители на стомана в САЩ. Те са изключени от митата заради статута им на ключови регионални съюзници и партньори на Вашингтон.

Европа заплаши САЩ с "твърд" отговор заради митата на Тръмп

Европа заплаши САЩ с "твърд" отговор заради митата на Тръмп

Вашингтон може да нанесе сериозен удар върху икономиката и работниците в ЕС

Все още не е ясно дали тарифите ще важат за продукти от Европейския съюз или те също ще бъдат облагодетелствани. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом призова Вашингтон да изключи европейските продукти от новите мита, тъй като ЕС и САЩ са важни съюзници. Вероятно в бъдеще между двете страни предстоят тежки преговори по темата.

Всеки американски търговски партньор може да поиска да бъде изключен от тарифите, но за целта трябва да докаже как те биха навредили на националната му сигурност.

Китай няма да е единствената жертва на митата на Тръмп и САЩ

Китай няма да е единствената жертва на митата на Тръмп и САЩ

Пекин не е най-големият доставчик на метали за Вашингтон

Тръмп отрече твърденията, че започва търговска война, обещавайки САЩ да покаже "голяма гъвкавост" към "истинските си приятели", които се отнасят честно към страната в търговията и военната област.

Видни републиканци остро критикуваха действията на президента. Сенаторът от Аризона Джеф Флейк заяви, че "така наречените" гъвкави тарифи "са брак между 2 смъртоносни отрови за икономически растеж - протекционизъм и несигурност."

"Това е увеличение на данъците върху американските производители, работници и потребители", заяви председателят на финансовия комитет на Сената Орин Хач.