Европейският съюз заплаши президента на САЩ Доналд Тръмп с "твърд" отговор, ако изпълни обещанието си и наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщава Bloomberg.

"Нямаме намерение да изостряме ситуацията, но не можем да останем мълчаливи, когато бъде взета такава голяма мярка" от САЩ, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя предупреди, че ако Вашингтон продължи да налага нови тарифи, ще "получи твърд и пропорционален отговор".

"Трябва да предприемем определени мерки, ако това се случи. Има риск за сериозен удар върху европейската икономика и за нашите работници", каза Малмстрьом.

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

Ответните тарифи ще засегнат внос за $3.46 милиарда

Европейските институции за пореден път се изказаха категорично против протекционистката политика на Белия дом.

"Това не е правилният ход. Това би било вредно за трансатлантическите отношения, но евентуално и за световната система за търговия, основана на правила", каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред репортери в Брюксел.

ЕС подготвя наказателни мита за редица американски стоки като дрехи, американски бърбън, мотоциклети и др., заплашвайки внос на стойност 2.8 млрд. евро. Продуктите от САЩ, които ще се сблъскат с европейска тарифа от 25%, варират от стоманени пръти и моторни лодки до тениски и портокалов сок.

"Америка на първо място"

Европа е все по-раздразнена от програмата "Америка на първо място", която изглежда като заплаха за многостранния търговски ред, доминиран от САЩ в последните повече от 70 години.

Тръмп замрази или започна преразглеждане на ключови международни търговски споразумения между САЩ и партньорите му и блокира няколко големи сделки между частни компании.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Политически гласове от цяла Европа предупредиха, че налагането на мита от Вашингтон би причинило повече икономически вреди, отколкото ползи и няма да реши проблема със свръхкапацитета на Китай.

"Търговията насърчава просперитета, ако се основава на обмен, на съвместна работа. Настоящите сигнали от САЩ ме изпълват със загриженост", каза отиващият си министър на икономиката в Германия Бригите Циприс.

Докато стоманата може да е важна за избирателите на Тръмп, индустрията има своето собствено политическо значение за ЕС, който е роден от Европейската общност за въглища и стомана през 50-те години на миналия век.

Икономическо влияние

Европейската индустрия продължава да има икономическо влияние, генерирайки годишни продажби от около 170 млрд. eвро, формирайки повече от 1% от БВП на ЕС и директно осигурявайки над 300 000 работни места.

Доналд Тръмп загуби най-важния си икономически съветник заради митата

Доналд Тръмп загуби най-важния си икономически съветник заради митата

Гари Кон е яростен противник на икономическите популисти в администрацията на президента

Тарифният план на ще засегне износа на стомана от ЕС, оценен на 5.3 млрд. евро, и този на алуминий на стойност 1.1 млрд. евро през миналата година.

Планът срещна опозиция в Републиканската партия, подкрепяща президента, предизвика оставката на главния икономически съветник на Тръмп - Гари Кон и създаде риск от ответни мерки по целия свят.

Той създаде условия за жалби до Световната търговска организация, която никога досега не се е занимавала с търговски спорове, оправдани от съображения за националната сигурност.

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Европа към Тръмп и САЩ: Ако искате търговска война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да превърне Европа в глобален лидер

Освен налагането на репресивни тарифи върху американските стоки, ЕС заедно с други държави подготвя жалба срещу Вашингтон пред СТО и въвеждането на "предпазни" мерки за предотвратяване отклоняването на стоманения внос, предназначен за Америка към европейския пазар, което ще доведе до наводняването му.

Миналата седмица Европейската асоциация на производителите на стомана (Eurofer) заяви, че около 3% от износа на метали от ЕС отива за националната сигурност на САЩ, целта на Тръмп е чисто протекционистка и СТО може да има проблеми да се справи с жалбите.

"Целият въпрос може да взриви СТО. Не става дума за национална сигурност. Става дума за подпомагане на американската индустрия, която не е жизнеспособна", каза Аксел Егерт, генерален директор на Eurofer.