Гари Кон е подал оставка като първи икономически съветник на президента Доналд Тръмп в момент, в който администрацията се готви да въведе строги мита на вноса на стомана и алуминий. Кон, описван като "гласа на Уолстрийт в Белия дом", е бил категорично несъгласен с мярката, пише Bloomberg.

Двама източника на изданието посочват, че часове преди оставката между Кон и Тръмп е имало спор относно въвеждането на митата. Президентът е настоял икономическият му съветник да застане публично зад плана.

След излизане на новината доларът и американските акции поевтиняха, а облигации покачиха цена. Зелената валута загуби 0,5% от стойността си срещу йената, а фючърсите на S&P 500 изтриха 1,1% от цената си. Лихвите по десетгодишните държавни облигации се покачиха с 4 базисни точки до 2,84 процента.

Решението за въвеждане на мито от 25% върху вноса на стомана и 10% върху алуминия явно е било капката, която е преляла чашата за 57-годишния Кон. Той е член на демократическата партия и многократно е повтарял, че е в Белия дом, за да защитава полезни за бизнеса икономически принципи.

Миналата година той помогна за въвеждането на данъчната реформа и облекченията в корпоративния налог. Но е яростен противник на идеите на националистите и икономическите популисти в админстрацията, особено що се отнася до търговията.

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

Ответните тарифи ще засегнат внос за $3.46 милиарда