Държавният съвет на Китай информира, че предстои държавата да въведе мита между 5 и 10% спрямо американски стоки, възлизащо на стойност от 75 милиарда долара. Митата ще влязат в сила на две част - от 1 септември и от 15 декември, съобщи CBNC.

Ще бъдат наложени и мита от 25% върху вноса на американски автомобили и пот 5% върху автомобилни части от средата на декември.

Отговорът на Китай идва, след като по-рано този месец президентът на САЩ Донлад Тръмп изненадващо прекрати временното примирие с Пекин, като обложи вноса на стоките от втората по големина икономика с мита от 10%. Засегнати от хода бяха стоки на стойности 300 милиарда долара.

САЩ: Китай няма да изпълни обещанието си да купи договореното количество соя

САЩ: Китай няма да изпълни обещанието си да купи договореното количество соя

Пекин не иска да внася селскостопански култури от Щатите

"В отговор на мерките, предприети от САЩ, Китай беше принуден да противодейства", пише в съобщението на съвета. "Китай се надява, че САЩ ще продължи да спазва консенсусът от срещата в Осака и ще се върне в правилния път на консултации и разрешаване на различията", се посочва още в съобщението, като се добавя и че Пекин се надява САЩ ще работи заедно с Китай за прекратяването на икономическите и търговски противоречия.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на септември.

Какво ще стане, ако САЩ поведе търговска война срещу ЕС?

Какво ще стане, ако САЩ поведе търговска война срещу ЕС?

Конфликтът с Пекин би иглеждал като детска игра, смятат експерти