Пекин е предупредила Индия да не блокира Huawei Technologies от изграждането на 5G мрежи в страната, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Посланикът на Индия в Китай Викрам Мисри е бил привикан на 10 юли в китайското Министерство на външните работи. По време на срещата е било заявено, че ако Ню Делхи изключи Huawei от надпреварата, ще има тежки последствия за индийските компании, които работят в Поднебесната империя.

Очаква се Индия да проведе аукциони за 5G през следващите месеци, като все още не е ясно дали ще допусне Huawei до изграждането на мобилната мрежа от ново поколение. Китайската компания стана център на вниманието, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп я постави в забранителен списък. Вашингтон многократно е посочвал, че оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж от страна на Китай.

Samsung увеличава преднината си пред Huawei

Samsung увеличава преднината си пред Huawei

И двете компании записват ръст на продажбите, макар пазарът да се свива

Технологичната компания, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и е номер две в производството на смартфони, отрича обвиненията.

По време на срещата в Пекин, на посланика на Индия е било заявено, че ще има санкции срещу индийските компании, които работят в Китай. Министерствата на външните работи на двете страни отказват коментар.

Индийските компании имат далеч по-слабо присъствие в Китай, но сред тях са гиганти като Infosys, TCS, Dr Reddy"s Laboratories Reliance Industries и Mahindra & Mahindra. Конфликт между двете азиатски държави ще съживи напрежението, което те опитват да намалят.

Huawei събирала тайно лични данни в Чехия и изградила 3G мрежа в Северна Корея

Huawei събирала тайно лични данни в Чехия и изградила 3G мрежа в Северна Корея

Китайската компания отрича и двете обвинения