Власитте в Полша преосмислят идеята за отпускането на безлихвени ипотечни кредити в подкрепа на процъфтяващия жилищен пазар в страната, съобщава Bloomberg. Причината е, че голяма част от обществото застана срещу предложения за предоставяне на значителни субсидии за намаляване на лихвите по жилищни заеми на 0%.

Обществената реакция идва на фона на високите средни лихви по новите ипотечни кредити, които вече надхвърлят 7%. Голяма част от хората обаче са притеснени от негативни последици, свързани с притока на по-евтини заеми на пазара. Те се опасяват, че стимулите всъщност ще направят имотите още по-недостъпни, вместо да помогнат на купувачите.

Полша заяви, че не е готова за приемане на еврото

Петата по население страна от ЕС заяви, че не е готова за приемане на еврото

Това коментира министърът на финансите, независимо от получените от страната огромни евросредства

Двойни цени за 10 години

Цените на жилищата в Полша се удвоиха през последните десет години, показват данните на Евростат. Данните на централната банка от своя страна показват, че инфлацията при цените на имотите отново се ускорява. Средната цена на апартамент от 70 кв. м във Варшава е нараснала до над $280 000.

Варшава, Полша

Източник: iStock

Варшава, Полша

Достъпността на жилищата отдавна е проблем в европейската страна, в която жилищната собственост се превърна в символ на висок статут в постсъветската ера.

Популистката идея на партия "Право и справедливост", която преди време предложи заеми с таван на лихвите от 2% беше последвана от партия "Гражданска платформа" на Доналд Туск, която обяви, че ще стигне още по-далеч с безлихвени ипотеки. Очевидно обаче хората не вярват в икономическата логика на подобни процеси и са против тях.

Варшава е сред най-скъпите градове за строителство в света

Този източноевропейски град вече е сред най-скъпите места за строителство в света

На много пазари се наблюдава значително увеличение на строителната активност през 2021