След като през последните два месеца Испания отчете рекорден ръст на безработицата в резултат на блокираната икономика заради епидемията от коронавирус, сега местната власт в Мадрид има план как да подкрепи част от хората, които са били освободени. 

Регионалното правителство там представи програма в размер на 25 милиона евро, която ще бъде насочена към компаниите, които наемат хора, останали без работа заради кризата с COVID-19, съобщава местното издание Expansión.

Ситуацията с епидемията увеличи безработните в региона с над 41 200 души само през март, а общият им брой вече е 405 000 души. От местната власт посочват, че в контекста на бързият и тежък срив на икономиката и в частност на пазара на труда, този финансов пакет ще бъде използван за създаването на постоянна заетост.

Според програмата първият транш ще бъде в размер на 6 милиона долара, като той ще предложи помощ в размер между 5000 и 7500 евро за наемането на останали без работа хора. Приоритетно тя ще бъде насочена към наемане на хора във възрастовите групи, за които е по-трудно да си намерят постоянна работа - под 30 години и над 50 години.

Размерът на отпусканата помощ ще зависи от вида на договора, който работодателя предлага на новонаетия. В случая с младите хора под 30 години той може да бъде постоянен трудов договор на пълно работно време, такъв за стаж или за обучение.

Над половин милион работни места са "изчезнали" в Испания в рамките на един месец

550 000 работни места са "изчезнали" в една от най-засегнатите от епидемията страни в ЕС за месец

Общо регистрираните безработни там са над 3,8 милиона души

В Испания през април в резултат на затварянето на икономиката "изчезнаха" 548 000 работни места, според официалните данни. Предходният месец беше още по-тежък като само между 12 и 31 март коронакризата успя да "унищожи" близо 900 000 работни места.

Броят на регистрираните безработни в Испания се увеличи с близо 283 000 души през април до общо 3,83 милиона души, което е ръст от 7,97% в сравнение с март.