Според премиера на Малайзия Махатхир Мохамед ЕС е напът да започне търговска война със страната заради ограничаване на доставките с палмово масло от нея.

Малайзия е един от най-големите производители на палмово масло, като по-голямата част от него продава на блока. Това обаче се промени, тъй като Европейската комисия стигна до извода, че отглеждането на палмови култури води до прекалено обезлесяване и, че използването му в горивата трябва да бъде премахнато, пише Reuters.

Ще спре ли ЕС да използва палмово масло в горивата?

Ще спре ли ЕС да използва палмово масло в горивата?

Производителите на палмово масло се борят ЕС да не намалява доставките

Малайзия е вторият производител на палмово масло след Индонезия и местните жители разчитат на суровината и търговията с ЕС, за да изкарват прехраната си. Палмовото масло носи на страната приходи от милиарди долари и създава много работни места. А новата политика на ЕС за устойчиво развитие и ограничаване на вредните емисии включва производството на горива без използването на палмово масло в тях.

Според 93-годишния лидер на Малайзия ЕС започва да се отнася все по враждебно към всички сектори, в които се използва палмовото масло - от шоколадовите изделия до червилата и цялата козметична промишленост. Той смята, че целта на ЕС е да замести палмовото с рапично масло, което се произвежда в Европа.

"Да се направи такова нещо, за да се стигне до търговска война е несправедливо. Търговската война не е нещо, което насърчаваме, но от друга страна е крайно несправедливо да оставиш бедните хора без препитание, за да печелиш на своя територия", казва Мохамед.