Президентът на Франция Еманюел Макрон е взел решение да прекрати проекта за търговски комплекс край Париж, чиято прогнозирана стойност бе €3 милиарда. Идеята за проекта EuropaCity бе на френската ритейл група Auchan и китайския конгломерат Dalian Wanda, пише Reuters.

Комплексът, който трябваше да бъде построен между летищата "Шарл де Гол" и "Ле Бурж", щеше да включва и цирк, вътрешни ски писти, магазини, ресторанти и други и трябваше да бъде отворен през 2027 г.

Плановете обаче бяха посрещнати с яростна опозиция от екологични групи, които казват, че той ще разруши една от последните големи незастроени места край Париж. "Проектът е остарял и вече не отговаря на стремежите на гражданите", казва Макрон.

Alliages & Territoires,жомпанията, която отговаря за строежа, казва, че решението е грешка и ще навреди на икономическото и културно развитие на региона. От дружеството посочват още, че решението не съответства на желанието на правителството да привлича инвеститори във Франция.

Това е вторият път, в който Макрон прекратява планове за голям проект. В началото на 2018 г. той спря проекта за летище край Нант.