Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще търси начин да промени германските закони против замърсяване на въздуха, за да избегне забрани за шофиране на дизелови автомобили в градовете, в които вредните емисии азотен оксид са малко над ограничението, пише Bloomberg.

Предложението ще включи Франкфурт, най-големият град в региона Хесен, където социологическите проучвания посочват, че нейният Християн-демократически съюз се запътва към загуба на изборите в неделя. В понедлник Меркел започва своята предизборна обиколка. Евентуалните дизелови забрани се превърнаха в ключов въпрос в региона.

"Смятаме, че забраните за шофиране са диспропорционални, когато ограниченията са надвишени съвсем малко", заяви Меркел пред репортери в Берлин. "Искаме да променим федералния закон, който вече да казва, че в такива случаи няма да има забрани за шофиране".

Трус в германското правителство заради старите дизели

Трус в германското правителство заради старите дизели

Новите екологични мерки скараха коалиционните партньори

Меркел полага значителни усилия, за да предотврати кризата, но засега без успех. Опитите автокомпаниите да ремонтират по-старите дизелови автомобили удари на камък, тъй като производителите не искат да поемат високите разходи.

Компаниите също страдат от скандала покрай дизела, тъй като потребителите започнаха все по-често да избират бензинови модели. Дизеловата технология обаче е ключова в плановете на производителите да спазят ограниченията за емисии CO2.

В региона Хесен се очаква "Зелените" отново да постигнат добър резултат.

 

И Берлин забранява старите дизели

И Берлин забранява старите дизели

Ограничението влиза в сила първо за 11 отсечки, а след анализ може да бъдат затворени и други