Стивън Принс е на борда на "Сребърен шепот", луксозен круизен кораб, хвърлил котва край Френска Полинезия. Той отпива от сутрешното си кафе от порцеланова чаша, докато критикува данъчните облекчения, които ще му спестят милиони.

Принс е основател на компания, която произвежда пластмасови карти за подарък, и е сред богатия елит, който ще получи огромни облаги от данъчните облекчения на администрацията на Доналд Тръмп, прокарани в края на 2017 година. Той изчислява, че ще спести $3 милиона, разказва The New York Times.

И все пак Принс, демократ от Нашвил, не е особено щастлив. Той вярва, че данъчните облекчения на Тръмп не са добре обмислени и в крайна сметка са лоши за страната. "Ядосан съм", казва той пред изданието чрез FaceTime разговор по време на 4-месечния круиз по света, на който е със своята съпруга.

Принс се намира в особена ситуация. Като успешен предприемач, той е спечелил истинско състояние благодарение на компанията си, National Business Products, и сега се радва на плодовете на труда си, наближавайки пенсионна възраст.

"Не всички хора като мен са алчни", продължава той. "Трябва да покажем, че имаме притеснения за страната и сме готови да плащаме данъци".

Значителната промяна на законодателството засегна американците неравно. Корпорациите успяха да спечелят много от нея и множество от тях отчетоха далеч по-високи печалби и раздадоха повече на акционерите. Само някои от тях дадоха бонуси на служителите.

Но множество домакинства с ниски и средни приходи не се радват на по-ниско облагане. Големите печеливши са именно хора като Принс.

И повечето от тях не се оплакват.Самият Принс намира другари сред групата богаташи, носеща името "Патриотични милионери". Основана през 2010 от Морис Пърл, бивш мениджър в BlackRock, групата настоява за по-високи данъци за бизнеса и богатите. През последните години те се срещат с политици и подкрепят кандидатите, които настояват за по-високо облагане.

"Притеснени сме заради неравенството", казва Пърл, "а данъчните облекчения просто направиха богатите още по-богати".

Вече пенсионер, Пърл негодува, че приходите му от инвестиции не биват облагани по-високо. "Не работя изобщо, но правя повече пари от повечето хора, които работят - и плащам по-ниски данъци, отколкото тях", казва той. "Доста добра сделка за мен, но не и за страната".

Това не е първият път, в който милионери изразяват желанието си за по-високи данъци. През 2011 президентът Барак Обама обяви т. нар. "Правило Бъфет", носещо името на милиардера Уорън Бъфет, който се обяви в подкрепа на по-високи данъци за богатите. Според проектозакона, данъкът за тези, които печелят над $1 милион годишно, щеше да е 30 процента.

В материал за New York Times, Бъфет посочва, че данъчната му ставка е по-ниска, отколкото на останалите 20 души, които работят в офиса му.

Но в крайна сметка законът не влезе в сила, а миналата година, от всички хора, именно Бъфет подкрепи силно промените на Тръмп.

През последните седмици възможността за по-високи данъци за богатите отново навлезе в публичния дебат в САЩ. Александрия Окасио-Кортес, който ще се бори да влезе в Белия дом, предложи 70% ставка за тези, които печелят над $10 милиона. Елизабет Уорън, друг кандидат за поста на Тръмп, настоява за 2% годишен данък върху всички активи, притежавани от домакинства, които имат богатство от над $50 милиона.

Макар да са малко и трудно да могат да направят разлика сами, някои от "Патриотичните милионери" дават обещание, че ще използват спестените от данъци пари за прогресивни каузи и политици. Джон Дрискол, главен изпълнителен директор на работещата в областта на здравеопазването CareCentrix, посочва, че ще дари повече за справяне с глада, както и за кампаниите на политици, които "не поставят доходите на богатите преди хората, които имат нужда от помощ".

Нито един от тях обаче няма планове да дари пари на правителството (да, някои хора в САЩ го правят - през 2018 г. американци доброволно са превели $775 хил. за намаляване на дълга). "Не искам просто да подарявам парите си на правителството", казва Принс.