Съединените американски щати ще добавят десетки китайски компании, включително най-големия производител на чипове SMIC, към черния си списък днес, съобщава Reuters, цитирайки свои източници. Ходът идва месец преди настоящият президент Доналд Тръмп да напусне Белия дом.

Добавянето на компаниите в списъка означава, че те трябва да поискат специален лиценз от Вашингтон, за да могат да получават компоненти от американските производители.

Департаментът по търговия ще добави около 80 компании, за които се смята, че имат връзки с китайската армия и които помагат на военните да изграждат и военнизират изкуствени острови в Южнокитайско море. Към момента в черния списък има над 275 китайски компании, включително Huawei Technologies и ZTE, които са обвинявани, че нарушават наложени от САЩ санкции.

Акциите на SMIC паднаха с 5,2% в Хонконг и с 1,8% в Шанхай. Компанията вече бе под прицела на Вашингтон, след като миналия месец бе добавена в списък на Департамента по отбрана, в който са включени компании с връзки с военните в Китай.

През септември пък Департаментът по търговия нареди американските доставчици на определени компоненти да кандидатстват за лицензи преди да продават на SMIC, тъй като се смята, че има "неприемлив риск" част от доставеното оборудване да се използва за военни цели.

Производителят на чипове многократно е отричал връзки с армията.

SMIC е най-големият производител на чипове в Китай, макар да изостава значително от лидера в индустрията - тайванската TSMC.