Икономиката на Норвегия страда заради спадовете на фондовата борса и нарастващите цени на електроенергията и бензина, въпреки нарастналите приходи от износ на петрол. Това заяви държавният секретар на норвежкото външно министерство Ейвинд Вад Петерсон, съобщава Aftenposten. Така той отговори на призива на Полша, Норвегия да "сподели" с Украйна рязко увеличените си приходи от износ на петрол.

"Макар че заради войната в Украйна приходите на Норвегия от износ на петрол нараснаха, обемът на държавния "нефтен" пенсионен фонд (в който отиват свръхдоходите от износ на енергоносители) спаднаха. От началото на годината обемът на фонда е намалял с около 550 милиарда норвежки крони (около 56,1 милиарда долара), отчасти поради спада на фондовия пазар", каза Вад Петерсон.

Ден преди това полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Норвегия би трябвало "незабавно да сподели" с Украйна печалбите, които получава от продажбата на петрол и природен газ.

По думите на Моравецки, на фона на покачващите се цени на енергоносителите заради ситуацията в Украйна, скандинавската страна натрупва, "прекомерни, гигантски печалби". "Това е ненормално и несправедливо", подчерта полският премиер.

По данни на Aftenposten, приходите от петрол и газ на Норвегия ще достигнат 933 милиарда норвежки крони (около 95,2 милиарда долара) през 2022 година. Следователно, увеличението спрямо предходната година би било с 237%.

Норвежкият суверенен фонд продава руските си активи за над $3 милиарда

Норвежкият суверенен фонд продава руските си активи за над $3 милиарда

Експерти се опасяват, че те могат да бъдат изкупени от руски олигарски на ниски цени