Новоизбраният президент на Съединените американски щати Джо Байдън представи плана си за $1,9 трлн. стимули, с които да помогне на икономиката на страната да се справи с кризата, предизвикана от пандемията.

Предложението включва няколко познати вече мерки с надеждата, че допълнителната финансова подкрепа ще помогне на американските домакинства и компании да издържат на натиска до пълната имунизация на населението, пише CNBC.

Какво предлага Байдън?

  • Директни плащания от $1400 за повечето американци
  • Увеличаване на помощите за безработица до $400 на седмица и удължаване на програмата до края на септември
  • Повишаване на минималната федерална заплата до $15 на час
  • Удължаване на мораториума за наемателите и американците с жилищни кредити до края на септември
  • $350 млрд. държавна и местна помощ
  • $170 млрд. за училища и университети
  • $20 млрд. за национална имунизационна програма

Представената програма е първата от двете, които Байдън ще се опита да прокара в първите месеци на управлението си. Втората се очаква през април и ще е свързана с дългосрочните цели на президента за създаване на нови работни места, подобряване на инфраструктурата, справяне с климатичните промени и неравенството между расите.

Представители на новата администрация потвърждават още, че Байдън подкрепя намаляване на студентските заеми на американците с $10 хил."Нямаме време за губене, трябва да действаме сега", заяви снощи той. Байдън посочи, че си дава добра представа за огромните разходи, които планира, но заяви, че смелите инвестиции ще се отплатят в бъдеще. "Знам, че това, което предложих, не е евтино, но неуспехът да се справим с кризата ще ни струва още по-скъпо", заяви новоизбраният президент.

Планираните разходи от почти $2 млрд. ще предизвикат недоволство сред републиканците. Но Байдън е оптимистично настроен, че пакетът ще бъде одобрен от законотворците.

Нуждата от допълнителни стимули се подчертава и от повечето икономисти, както и от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.