Доставката на руски природен газ за Европа по газопровода "Северен поток 2" най-вероятно ще бъде отложена с още поне шест месеца, предават световинте медии, цитирайки изказване на посланика на Германия в Украйна.

След много препятствия, мегапроектът беше окончателно завършен през септември, но все още е далеч от снабдяването на европейските клиенти, поради пречките за одобрение в ЕС.

Какво точно е "Северен поток 2"?

Ако случайно все още има хора, които не знаят, "Северен поток 2" е ново газопроводно трасе с дължина 1230 километра, предназначено за износ и минаващо от Русия през Балтийско море до Германия. То върви успоредно до съществуващия газопровод "Северен поток", който влезе в експлоатация през 2012-а година.

МВФ: Украйна ще губи над $1 милиард годишно заради "Северен поток - 2"

МВФ: Украйна ще губи над $1 милиард годишно заради "Северен поток - 2"

Последните 5 години Киев е получавал годишно по $ 2,5 милиарда транзитни такси

Работата по новия газопровод започна през септември 2018-а, като общият капацитет на  двете му линии е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Това би трябвало да гарантира по-евтини доставки на руски газ за Европа. Въпреки това, проектът се смята за спорен от някои държави, смятащи, че чрез него Русия ще може да "извива ръцете" на Европа, когато си поиска.

Кой е собственик на тръбопровода?

Освен руския енергиен гигант "Газпром", който има мажоритарен дял в проекта, международният консорциум, участващ в газопровода, включва европейски фирми като германските Wintershall и Uniper, нидерландско-британската компания Shell, френската Engie и австрийската OMV. "Газпром" е акционер с 51% в базираната в Швейцария компания Nord Stream AG, която управлява изграждането на газопровода.

Кой е против "Северен поток 2"?

Изграждането на "Северен поток 2" беше остро критикувано от САЩ и от някои източноевропейски страни, особено от Полша и Украйна, които твърдят, че проектът ще увеличи зависимостта на Европа от Русия за нейните енергийни нужди. Противниците изразяват опасения, че тръбопроводът заобикаля Украйна, като по този начин позволява на Русия да намали транзита на газ през страната през нейната мрежа, създадена във времето на съветската ера.

Байдън слага край на санкциите срещу "Северен поток 2"

Байдън слага край на санкциите срещу "Северен поток 2"

Чрез законопроект за отбраната

Администрацията на САЩ до скоро беше един от най-гласните критици на руския проект, опитвайки се да спре и разбира се да увеличи продажбите на американски втечнен природен газ (LNG) на Стария континент. Америка нарече газопровода "тръбопроводното оръжие на Владимир Путин".

Кой е за проекта?

Освен Русия, най-голямата икономика в Европа - Германия, остава твърда в позицията си да бъде най-силният поддръжник на "Северен поток 2". Тя настоява, че газопроводът ще гарантира енергийната сигурност на континента. Берлин отхвърли всички опасения, заявявайки, че "Северен поток 2" е един комерсиален проект.

Напускащият канцлер Ангела Меркел многократно напомняше на европейските си съседи, че Германия и Европа са купували газ от Русия дори в разгара на Студената война. Повечето страни от Централна и Западна Европа също подкрепят проекта.

Обещаният от Путин природен газ за Европа остава мираж

Обещаният от Путин природен газ за Европа остава мираж

Няма признаци, че Газпром има намерение да увеличи количествата

Защо газопроводът все още не изпомпва газ?

"Северен поток 2" е завършен и пълен с газ, но не функционира, тъй като германските власти блокираха процеса на сертифициране. Германският регулатор спря процеса за сертифициране, след като постанови, че операторът трябва да бъде регистриран само като германско юридическо лице, докато Nord Stream 2 AG е със седалище в Швейцария.

Регулаторът заяви, че сертифицирането ще бъде поставено на пауза, докато компанията зад него се реорганизира в съответствие с германското законодателство. Поради тази причина предишният краен срок за сертифициране на "Северен поток 2" до 8 януари 2022-а година отново беше отложен.

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Германия спря временно сертифицирането на "Северен поток 2"

Компанията Nord Stream 2 създава дъщерно дружество в Германия