Париж подготвя данъчни облекчения за бабите и дядовците, които дават пари на внуците си, пише Bloomberg. Идеята е да бъде подхранено икономическото възстановяване на страната и спестените по време на пандемията над $100 млрд. да бъдат похарчени.

Превръщането на спестяванията в покупки е критично важно за европейските държави като Франция, където правителствените помощи най-вече бяха скътани от гражданите. Париж изчислява, че допълнителните спестявания може да достигнат €200 млрд. до края на кризата — два пъти повече от предвидените от правителството за справяне с последствията.

Данъчното облекчение със сигурност ще предизвика гневни реакции, тъй като ще е в полза най-вече на богатите семейства. Но министърът на финансите Бруно ле Мер казва, че по-голямата част от французите са успяли да спестят допълнително, а облекчението ще бъде в рамките на "няколко хиляди" евро, а не на няколко десетки хиляди.

Според настоящите закони във Франция родителите могат да дадат общо €131 865 на децата в рамките на 15 години без да плащат данък върху парите. За бабите и дядовците сумата е ограничена на €63 730 всеки 15 години.

Ле Мер посочи още, че правителството няма намерение да повишава данъците върху спестяванията в опит да окуражи харченето им, както някои леви депутати настояват.