След месеци на гъст смог, който се простира из въздуха в Пекин, един от най-замърсените градове в света се кани да намали използването на въглища с 30 процента през тази година.

Това обяви кметът на града Цай Ки, цитиран от Business Insider.

С решението китайската столица прави още една крачка напред в борбата срещу замърсяването на околната среда.

Въпреки многократните мерки големи части от северната и централната част на втората най-голяма икономика бяха погълнати от гъст смог през тази зима.

Често замърсяването продължаваше с дни, което удари по дейността на аерогари и пристанища, а дори и затрудняваше процесите в много училища в района.

Градоначалникът заяви, че правителството ще положи множество усилия тази година, за да се справи с проблема.

Към стъпките влиза и намаленото използване на въглища, което ще помогне на жителите от 700 села да използват чиста енергия.

"Ще се опитаме основно да реализираме нулевото използване на въглища в шест основни области и в южните равнинни райони на Пекин през тази година", коментира кметът на Пекин.

Пекин ще забрани и 300 000 стари автомобила, които няма да имат правото да се движат по пътищата тази година.

С това градът ще насърчи използването на нови енергийни коли, които е по-малко вероятно да спомагат за образуването на смог.

"Това е неотложна задача за Пекин и съседните области - да работят заедно, за да се подобри качеството на въздуха в региона", смята още кметът.

Делхи забрани фойерверките

Един от най-замърсените градове в света забрани фойерверките

Жителите ще празнуват без светлини в небето