Светът е в очакване първият в света парламент, основан през 930 година, да бъде ръководен от... пирати. Да, правилно прочетохте, пирати. В Исландия се провеждат избори и изглежда близо една четвърт от гласовете ще отидат за една партия, която само преди четири години не е съществувала.

Става въпрос за Партията на пиратите, за която се очаква да получи 22,6% от гласовете, показват изчисленията на Института за социални изследвания към Университета в Исландия.

Радикалната политика на пиратите рязко се разграничава от възгледите на останалите традиционни политически партии в островната страна с население 323 хиляди души. С нея обаче през последните години те успяват да привлекат вниманието на младото поколение.

Според анализатори партията може да бие или да завърши изборите наравно с една от двете най-големи политически сили в държавата - Партията на независимостта, пише CNBC. И по всичко изглежда, че от 2 места в момента движението ще получи цели 20 от общо 63-те места в исландския парламент.

Експерти обаче посочват, че в момента пиратите просто се възползват от "перфектната буря". Иначе казано едва 17% от населението на Исландия има доверие в местните депутати, тъй като в страната следват скандал след скандал.

В настоящото правителство трима отделни министри са замесени в "Досиетата от Панама", а министър-председателят все още не е излязъл с официално изявление относно укриваните в чужбина пари.