Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви за намерението си да приватизира най-голямата нефтогазова компания на страната Petrobras, съобщи ТАСС, цитирайки интервю на Болсонаро по радио Novas da Paz. Контролният пакет акции (50,26%) на Petrobras принадлежи на бразилското правителство, у чуждестранни инвеститори са около 40% от акциите.

Бразилският президент обясни инициативата си с това, че са му омръзнали критиките за високите цени на горивата за автомобилите и бита, като се има предвид, че при сегашните правила държавата не може да се намесва в ценовата политика на Petrobras.

По данни на Националната нефтена агенция, в Бразилия от началото на годината газът за бита е поскъпнал с 30%, а цените на дизела и бензина са се повишили съответно с 24% и с почти 20%.

Бразилия планира да се превъне в петия най-голям износител на суров петрол до 2030-а

Бразилия планира да се превъне в петия най-голям износител на суров петрол до 2030-а

Износът й достигна рекордно ниво през 2020 г.

През февруари бразилският президент назначи начело на Petrobras бившият министър на отбраната. Преди него компанията бе ръководена от Роберто Кастело Бранко, който за две години успя да намали дълговете на компанията и разработи план за дългосрочното й развитие, включващ и продажбата на активи, носещи загуби.

В същото време Petrobras повиши цените на горивата в страната до пазарни равнища. Тези действия срещнаха одобрението на инвеститорите на Petrobras, но предизвикаха масови демонстрации на работещите в селското стопанство.