Повишаването на добива на петрол в Бразилия през това десетилетие ще превърне страната в петия по големина износител на суров петрол през 2030 г. Това обяви бразилският министър на енергетиката Бенто Албакърки, съобщава Oilpice.

"През 2030 г., ще достигнем производство от 5,3 милиона барела петрол на ден. Бразилия ще стане петият по големина износител в света". По думите му производството на суров продукт в Бразилия ще скочи от 3,3 милиона барела на ден.

В момента Бразилия е сред първите десет на най-големите износители на суров петрол в света. На първо място е Саудитска Арабия.

Производството на петрол обаче през последните години в Бразилия нараства.

Основните двигатели за растежа при предлагането през 2021 г. ще бъдат Канада, Бразилия, Китай и Норвегия, според последния месечен доклад за пазара на петрол на ОПЕК през юни.

Производството на суров петрол в Бразилия през април 2021 г. нараства със 128 000 барела на ден от март до средно 2,97 милиона барела на ден. Производството през май отчете ръст от повече от 50 000 барела на ден, изчислява ОПЕК.

Като цяло през 2020 г. производството на суров петрол в Бразилия е нараснало с 5,7% до средно 2,9 милиона барела на ден, показват данни на индустриалния регулатор ANP.

Благодарение на по-голямото производство на суров петрол, износът на Бразилия достигна рекордно ниво от 1,4 милиона барела на ден през 2020 г., което е с 16,9% повече в сравнение с предходната година.