Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин в понеделник чрез телемост между Сочи, Пекин и компресорните станции в двете страни дадоха началото на доставките на руски природен газ за Китай по т.нар. източен маршрут - газопровода "Силата на Сибир".

"Всички съоръжения за започване на доставките по източния маршрут са готови както от руската, така и от китайската страна. Благодаря на служителите и изпълнителите на Газпром за техния висок професионализъм и свършената работа", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

Според Путин този проект извежда отношенията между двете страни на качествено ново ниво и приближава страните до постигане на целта за достигане на 200 милиарда долара търговски стокообмен до 2024 година.

Договорът за продажба на руски газ от "Силата на Сибир" между Газпром и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) е подписан през май 2014 г. за период от 30 години и включва доставката на Китай до 38 милиарда кубически метра газ годишно. Общата стойност на договора е около 400 милиарда долара.

Договореното ниво на доставки трябва да бъде в рамките на пет години, но засега в периода на увеличаване на доставките, обемите са договорени на ниво от 5 милиарда кубически метра. м за 2020 г., 10 милиарда кубически метра за 2021 г. и 15 милиарда кубически метра за 2022 година. Проектната мощност от 38 милиарда куб. м годишно се планирана да бъде постигната през 2025 година.

В изграждането на съоръжението участват 10 хиляди души и 4,5 хиляди единици оборудване, използвани са 1800 хиляди тона тръби, каза при откриването шефът на Газпром Алексей Милър.

Общата дължина на газопровода "Сила на Сибир" ще бъде около 3 хиляди км. Съоръжението ще транспортира суровината от центровете за производство на газ в Иркутск и Якутия до руските потребители в Далечния Изток и до Китай. Трасето на газопровода минава през териториите на Иркутска област, Република Саха (Якутия) и Амурска област.

Изграждането на газопровода отне повече от пет години и струваше 1,1 трилиона рубли, около 17,2 млрд. долара (при днешния курс 64,08 рубли за 1 долар).

Китай ще е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия, която през 2018 г. е закупила от "Газпром" 58,5 милиарда кубични метра.

"Силата на Сибир" ще покрие нуждите на Китай, а също така открива възможност Русия да изгради нов завод за втечнен газ във Владивосток.