Планът на Обединените арабски емирства да предостави дългосрочни визи на многобройните чужди граждани на практика изключва повечето чужденци, давайки предимство само на богатите и хората със специални умения.

Дългоочакваната програма не оправда очакванията на много хора, след като втората по големина икономика в арабския свят обяви, че планира да облекчи правилата за пребиваване по-рано тази година.

Чужденците съставляват близо 90% от 9.7-милионното население на ОАЕ, а промяната в политиката има за цел да им осигури по-голям дял в икономиката и да насърчи дългосрочния растеж, пише Bloomberg.

Обединените арабски емирства облекчават правилата за чуждите работници и инвеститори

Страната, където чужденците са повече от местните, става още по-гостоприемна

Имигрантите ще могат да останат по-дълго в арабската държава

Дългосрочните визи от 5 до 10 години ще бъдат ограничени до богати инвеститори в недвижими имоти, предприемачи и "специализирани таланти и изследователи", се казва в изявление, обявено от държавната агенция WAM.

За получаването на 5-годишна виза се изисква минимална инвестиция от 5 млн. дирхама (1.4 млн. долара), а за 10-годишна е нужна 2 пъти по-голяма сума. Инвеститорите ще могат да доведат своите съпрузи и деца в страната. Изключително силните студенти ще могат да пребивават в страната в продължение на 5 години.

За да може политиката "да има много по-голямо въздействие върху икономиката, те ще трябва да разширят изискването за допустимост, за да привлекат повече хора", заяви Жан-Пол Пига, ръководител на изследователската работа в базираната в Дубай Lighthouse Research.

Обединените арабски емирства въвеждат ДДС

Една от най-богатите държави за пръв път въвежда ДДС

До 2 години съседите й ще последват нейния пример

"Сега те либерализират визовата схема за богатите и високообразованите сега, но може би това ще се разшири и към по-широкото население с напредването на плана", добавя Пига.

Освен това визите не дават възможност за получаването на гражданство на ОАЕ, особено чувствителен политически въпрос в страна, в която над 2/3 от жителите са чужденци.

Нишит Лакотия, ръководител на изследването във финансовата компания SICO в Бахрейн, определи новата визова система като положителна, но смята, че е малко вероятно да има незабавно съществено въздействие.

ОАЕ стимулира икономиката за сметка на чужденците

ОАЕ стимулира икономиката за сметка на чужденците

Хора от различни страни са 80% от живеещите в емирствата

"В някои от източноевропейските страни или дори в Турция има много по-облекчени изисквания за инвестиции, а не само разрешителни за пребиваване", отбелязва Лакотия.

В друга стъпка за подпомагане на пазара на недвижими имоти, правителството на ОАЕ одобри през септември закон, който позволява на чужденците да останат в страната след пенсиониране, ако притежават имот на стойност около 545 000 долара.

Мащабната либерализация не е осъществима в структурата за пребиваване, изградена върху работните места, и ще са необходими допълнителни реформи, като обезщетения за безработица, казва Пига.

Макар новите мерки да са полезни първи стъпки, "настоящите прагове за инвеститорите и предприемачите означават, че само малка част от емигрантите ще се възползват от тези мерки", казва Зиад Дауд, икономист от Bloomberg, базиран в Дубай.