Обединените арабски емирства промениха правилата, уреждащи пребиваването на чужденците и чуждестранната собственост на дружествата, за да стимулират инвестициите. Реформите могат да се окажат противоречиви в страна, в която чужденците са значително от местните.

Кабинетът подкрепи 100% собственост върху бизнеса от "глобални инвеститори" и визи за постоянно пребиваване за инвеститори в продължение на 10 години. Визите за някои лекари, инженери и техните семейства също ще са за 10 години, съобщава Bloomberg.

Обединените арабски емирства въвеждат ДДС

Една от най-богатите държави за пръв път въвежда ДДС

До 2 години съседите й ще последват нейния пример

Промените ще влязат в сила до края на годината. Те бяха оповестени от владетелят и премиер на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум в Twitter.

Подобно на повечето държави от Персийския залив, мнозинството от 9-милионното население на ОАЕ се състои от работници от чужбина и техните семейства, от които се очаква да напуснат, щом приключат работата си.

Защо тази богата на петрол страна от Близкия изток внесе нефт от САЩ?

Защо тази богата на петрол страна от Близкия изток внесе нефт от САЩ?

През декември е получила доставка от 700 000 барела

Заради невъзможността да се установят за постоянно в страната, много от тях изпращат спечеленото в чужбина. Само през 2017 г. те са превели 164.3 млрд. дирхама (45 млрд. долара), според официални данни.

Облекчаването на правилата за пребиваване следва законодателните промени в съседен Катар, приети през миналото лято, които дават на някои чужденци правото да останат безсрочно. Решението бе взето на фона на кризата в отношенията между Доха и съседите му, водени от Саудитска Арабия.