Обединените арабски емирства (ОАЕ) за пръв път в историята си въвеждат данък добавена стойност (ДДС).

Новият налог ще влезе в сила от 1 януари 2018 г., а законът за това бе подписан от държавния глава на ОАЕ Шейх Халифа Бин Зайед ал Нахян.

Данъчната ставка е фиксирана на 5% и ще се прилага върху вноса и доставката на стоки и услуги на всеки етап от производството и разпространението им.

Новият данък ще е в основата на планираната данъчна система на Емирствата, която ще отговаря на най-строгите стандарти и най-добри практики, предвиждат местните власти.

Очаква се налогът да бъде въведен във всички държави, членуващи в Съвета за сътрудничество в Персийския залив през следващите 2 години - между 1 януари 2018 г. и 1 януари 2019 г. Целта е привличането на допълнителни приходи в техните икономики, пострадали от ниските цени на петрола и природния газ.

"Новата данъчна система ще окаже допълнителна подкрепа на правителството, за да изпълни своята визия за ОАЕ и да изгради диверсифицирана и продуктивна икономика на знанието", kaza Шейх Хамдан Бин Рашид Ал Мактум, заместник-владетел на Дубай, министър на финансите на ОАЕ и председател на Федералния данъчен орган.

Очаква се новият данък да има положително влияние върху икономиката, значително надхвърлящо 5-процентната ставка, тъй като приходите ще бъдат използвани за проекти за развитие, които са от полза на обществото като цяло и ще ускорят напредъка.

Всички обществени услуги в ОАЕ се плащат изцяло от държавния бюджет. Новият данък ще гарантира предоставянето на висококачествени обществени услуги и занапред. С негова помощ правителството възнамерява да намали зависимостта си от петрола.

Новият данък важи за всички стоки и услуги, с изключение на основни хранителни продукти и някои услуги в здравеопазването и образованието.