Американските военновъздушни сили са подписали контракт с военно-промишлената корпорация Lockheed Martin за проектиране на и създаване на прототип на нова хиперзвукова крилата ракета. Според информация на изданието Defense News стойността на договора е 928 милиона долара.

Defense News отбелязва, че подписания на 18 април договор, предполага: " проектиране, разработка, създаване на системна интеграция, изпитания, логистика и интегрирана поддръжка на хиперзвуково конвенционално оръжие, а така също оръжие с въздушно базиране и оръжие за нанасяне на удари от далечно разстояние.

Според информация на изданието, сроковете за доставка и количеството на ракетите не се определени от споразумението.

На 1 март, припомня rns.online, в посланието си до Федералното събрание на Руската Федерация, президентът Владимир Путин, разказа за новото руско въоръжение, в това числи и за притежаваният от страната хиперзвуков ракетен комплекс "Кинжал".

По-късно шефът на стратегическото командване на САЩ, генерал Джон Хайтън заяви, че САЩ нямат доказателства за притежаван от Русия "непобедима" хиперзвукова ракета. Но подчерта, че САЩ са длъжни да вярват на думите на Владимир Путин, че страната му работи над такова оръжие.