САЩ са транспортирали 31 танка M1 Abrams в Германия, за да обучат украинските военни да ги поддържат и експлоатират, заяви в понеделник говорителят на Пентагона Пат Райдър.

"Мога да потвърдя, че 31 танка M1 Abrams са доставени в Германия за по-нататъшно обучение на украинските танкови екипажи", заяви Райдър на брифинг.

По думите му се очаква екипажите на танковете да пристигнат в Германия и да започнат обучение "през следващите няколко седмици".

Той подчерта, че машините, доставени във ФРГ, са предназначени "специално за обучение, те не винаги отговарят на изискванията за бойни операции". Райдър припомни, че танковете, които САЩ планират да доставят на Украйна, в момента са в процес на техническо обслужване.

По-рано беше съобщено, че американски военнослужещи в Германия ще започнат да обучават украинските военни за работа с танковете M1 Abrams в началото на лятото.

Преди няколко дни USA Today цитира неназовани американски служители, според които Вашингтон ще предаде танковете M1 Abrams на Киев, след като преди това е демонтирал секретни високотехнологични компоненти от тях. Според американски служители и военни експерти "това е необходима предпазна мярка, в случай че Русия изземе такъв танк".

По-рано САЩ решиха да предадат на Украйна по-старите версии на танковете M1 Abrams - M1A1. Отбелязва се, че новите модели, M1A2, имат подобрена система за насочване в сравнение с по-старите версии на танковете. В същото време и двата модела са оборудвани със 120-милиметрови оръдия.

Пентагонът обаче не уточнява колко точно танка М1А1 Вашингтон иска да достави на Киев.

Асошиейтед прес отбеляза, че първоначалната идея е била за Украйна да бъдат построени 31 танка от по-новата версия М1А2, което може да отнеме една или две години.