Съединените американски щати могат да замразят подготовката за доставка на изтребители F-35 на Турция, пише Reuters, цитирайки източници от правителството. Подобен ход би бил най-ясният сигнал от Вашингтон, че Анкара не може да притежава и модерните бойни самолети, и руската ракетна система за противовъздушна отбрана S-400.

Спорът между САЩ и Турция продължава вече години и Вашингтон не успява да убеди, че купуването на руската система ще постави под опасност сигурността на F-35. "S-400 е компютър. F-35 е компютър. Не си свързваш компютъра с този на своя противник - а точно такава е ситуацията сега", казва Кейти Уилбергър, изпълняваща длъжността помощник-секретар по отбраната с ресор международни отношения.

Макар че крайно решение все още не е взето, от Вашингтон потвърждават, че обмислят замразяване на процедурата по доставка на произведените от Lokcheed Martin Corp. изтребители.

Една от другите мерки, които САЩ може да предприеме, е да спре поръчките към завода за производство и основен ремонт на двигателите на F-35, който се намира именно в Турция, като изградят такъв някъде в Западна Европа.

Ако Турция бъде премахната от програмата, това ще е най-сериозната криза между отношенията на съюзниците от две десетилетия насам, казва Бюлент Алириза, директор в Center for Strategic and International Studies. Проблемите между двете държави включват и Сирия, санкциите срещу Иран и задържането на американски граждани. "Това (задържането на F-35) е симптом, а не причина за проблема", казва Алириза.

Доналд Тръмп се кани да наложи мита върху внос за $1,7 милиарда от Турция

САЩ готви мита върху внос за $1,7 милиарда от съседка на България

Над 2 000 продукта, включително автомобилни компоненти, досега се търгуваха свободно

Множество американски представители се притесняват, че Турция се отдръпва от НАТО, а отношенията между Анкара и Москва се подобряват.

Въпреки надеждите на САЩ, че Турция все още има време да спре сделката за S-400, Вашингтон смята, че президентът Ердоган сам се е поставил в ъгъла, след като многократно заяви, че няма да се откаже.

Решението Турция да бъде изключена от F-35 ще има сериозни последствия, тъй като в страната се произвеждат и редица други части за изтребителя, включително ключови компоненти като централния фюзелаж и част от системите, гарантиращи успешното приземяване на изтребителите. За някои елементи, като дисплея на пилотската кабина, Турция е единственият източник в света.

Кейти Уилбергър потвърждава, че Пентагона вече търси алтернативни източници на тези части.

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

САЩ и Турция са в омагьосан кръг заради новите изтребители F-35

Анкара се нуждае от новите изтребители, но и Вашингтон се нуждае от турците за тях