Президентът на Съединените американски щати открива нов фронт на полето на търговията. Доналд Тръмп се кани да сложи край на преференциалните условия за внос, от които се възползват две развиващи се икономики - Индия и Турция, пише Bloomberg, позовавайки се на официално писмо от Белия дом до Конгреса.

Държавният глава е изпратил известие до законодателния орган в понеделник. От тази дата започва да тече 60-дневен срок, след който Тръмп може да предприеме действия. Президентът все пак може да не въвежда мита, ако двете страни отговорят на други негови искания.

Според съществуваща програма, Турция и Индия се възползват от безмитен внос на редица стоки - около 2 000 продукта, включително автомобилни компоненти, клапи и текстилни материали. Индия отчита износ от $5,7 милиарда през 2017 година в рамките на тази програма, а Турция - $1,7 милиарда, според доклад на Конгреса.

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Държавният глава на САЩ има 90 дни, за да вземе решение

САЩ ще преразгледа преференциалния статут на Индия, след като няколко американски компании се оплакаха, че безмитният внос на млечни и медицински продукти уврежда бизнеса им. Относно Турция, Тръмп пише, че страната "вече не е развиваща се икономика, базирано на нивото на икономическо развитие".

Държавният глава на САЩ на няколко пъти имаше спорове с лидера на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, а през лятото на миналата година скандал между двете държави доведе до рязък срив на лирата, с последствията от който Турция все още не може да се справи.

Общият износ на Турция през 2017 г. е $157 милиарда.

Митата на Тръмп са коствали на американският бизнес 2,7 милиарда долара