Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп не се отказва от въвеждането на мита върху вноса на автомобили от Европа - ход, който ще струва на компаниите $7 милиарда годишно и може да доведе до рецесия, предупреждават анализатори.

Тази седмица Министерството на търговията подготви и изпрати на Белия дом доклад, който не е публичен. Твърденията обаче са, че заключението в него е, че вносът на автомобили е "заплаха за националната сигурност".

Според процедурата, държавният глава има 90 дни, за да реши дали да въведе мито от между 20 и 25 процента върху вноса на автомобили и части.

Макар че подобен ход потенциално може да донесе ползи на някои американски производители и да намали търговския дефицит, той ще оскъпи цените на автомобилите с хиляди долари - и рискува ответен отговор от Брюксел.

"В най-лошия случай, а именно взаимно въвеждане на високи мита, очакваме световна рецесия", предупреждават анализаторите от Bank of America Merrill Lynch. Увеличаването на цените на автомобилите и частите може да заплаши и пазара на труда, потребителските разходи и инвестициите.

Разбира се, идеята, че рецесия е неизбежна не е консенсусна. Клифърт Уинстън, икономист в Brookings Institution, смята, че този сценарий е прекален, но предупреждава, че рисковете за пазара на труда са съвсем реални. В същото време доклад на Center for Automotive Research прогнозира, че мита върху вноса на коли ще изтри 750 000 работни места в САЩ.

Ефектът от тях ще е далеч по-лош в Европа. В Германия, която е дом на компании като Daimler, BMW и Volkswagen, производството на автомобили допринася за една пета от общия износ - а САЩ е вторият най-голям пазар за германските марки.

Изчисления сочат, че митата може да костват на производителите до $7 милиарда на година. Evercore ISI изчислява, че те ще струват на Volkswagen €2,5 милиарда, на BMW - €1,7 милиарда, а на Daimler - €2 милиарда. Пред FInancial Times главният изпълнителен директор на VW Хърбърт Дайс потвърди прогнозата.

3 признака, че САЩ се е запътила към рецесия през 2019 година

3 признака, че САЩ се е запътила към рецесия през 2019 година

И три, че още няма основание за притеснение