Докато търговските войни забавят световния растеж и удрят икономиката на САЩ, започва да се говори за евентуална рецесия, а инвеститорите пресяват данните за първи признаци.

Докато почти всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват растежът да остане положителен тази година - което ще продължи най-дългата в историята икономическа експанзия на САЩ, продължила повече от 10 години - рискът от рецесия нараства до шестгодишен връх. Всъщност, повече от три четвърти от корпоративните финансови служители очакват рецесия до края на 2020 година.

Междувременно става все по-трудно да не се чуят и известни мнения по въпроса, като тези на нобеловите лауреати Пол Кругман и Робърт Шилер, които говорят за възможността от свиване.

Няма единствен индикатор, който да предвижда или определя рецесия (те са поне 10) - макар че някои може да са по-близо до истината от други - но ето няколко основни показатели и какво показват те сега:

Кривата на доходността

Това може да е най-внимателно наблюдаваният пазарен сигнал за спад. Нюйоркският Фед има тракер, който измерва вероятността за рецесия, базирана на средния месечен спред между доходността на тримесечните и 10-годишните държавни ценни книжа. Последното четене показа вероятност за рецесия от 23,6% през следващите 12 месеца до следващия януари, най-високата стойност от четенето през юли 2008 г. Стойностите под 50% не задължително са безопасни, индексът не е стигал това ниво от началото на 80-те години, въпреки че оттогава е имало три рецесии.

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Какво е инверсия на лихвената крива и защо пазарите изпаднаха в паника?

Идва ли рецесия?

Потребителски и бизнес настроения

Милиардерният инвеститор Джефри Гундлах заяви миналия месец, че разширяването на пропастта между потребителските настроения по отношение на текущата ситуация и очакванията е "най-рецесионният сигнал в момента". Междувременно настроението на малките фирми се е сринало след победата на Доналд Тръмп на президентските избори. Ясно е, че доверието пада по време на спад, макар че степента, до която такива проучвания действително могат да предскажат рецесия, е спорна.

Производствени проучвания

Същото се отнася и за месечните проучвания на производители и други компании, провеждани от Института за управление на доставките и пет банки на Федералния резерв. Те са променливи от месец на месец, въпреки че всички показатели на ФЕД паднаха заедно през декември за първи път от май 2016 г., а националният индекс на ISM достигна най-ниско ниво от две години (през януари се възстанови). По-нататъшната трайна слабост на показателите би показала, че динамиката в сектора се влошава, въпреки че това не задължително означава непременноу че цялата икономика да е в беда.

Глобаленият растеж

Със забавянето на световния растеж, който подтикна Федералния резерв към пауза при увеличаването на лихвените проценти, изследователите на Goldman Sachs Group измислиха удобен начин да разберат колко световното забавяне влияе върху икономиката на САЩ. Те казват, че за всеки спад от 1 процентен пункт в растежа извън САЩ, американската експанзия се намалява с около половин. Икономистите в момента оценяват шанса за рецесия в САЩ през следващата година на 14%; оценката за спад в глобален мащаб е 46% с 3 процентни пункта спад, се казва в доклад от сряда.

Забавянето на икономиката на Европа ще доведе до по-слаб глобален растеж

Забавянето на икономиката на Европа ще доведе до по-слаб глобален растеж

Това посочват от МВФ в последната си прогноза

Твърди данни

В крайна сметка всички доказателства за рецесия ще дойдат от основните показатели за икономиката на САЩ, включително заетостта, доходите и отработените часове; бизнес продажби и разбира се, брутен вътрешен продукт. Това са някои от данните, които се преглеждат от Националното бюро за икономически изследвания, арбитърът за началната и крайната дата на рецесиите в САЩ. Досега тези цифри не са близки до червено, но когато светнат, вероятно ще е твърде късно за прогнози за рецесия.

От друга страна главният икономист на Merrill за Северна Америка Итън Харис ясно заявява: рецесиите се случват по конкретни причини и нито една от тези причини не е на хоризонта. Дори и ако само 42% от американците одобряват президента, а повечето от останалите да смятат, че той е глупак, чиито действия добавят причиняват несигурност.

"Бизнес циклите не умират от старост - те умират от излишъци", пише Харис, цитиран от Market Watch. "Вероятно текущият цикъл ще продължи, тъй като нито един от [обичайните] предупредителни знаци не е на лице още."

По-конкретно, казва Харис, рецесиите се случват по една от три причини. Запитайте се дали сега се случват в Америка.

Първо, те се случват, когато централните банки се борят с инфлацията и надхвърлят нивото при затягане на лихвените проценти. Така стигнахме до двойните рецесии в края на 70-те и началото на 80-те години.

Но това не се случва. Току-що видяхме, че Федералният резерв се отдръпва от затягането, забавяйки повишаването на лихвените проценти и сигнализирайки, че може да изчака дълго време. На всичко отгоре централната банка заяви, че ще бъде гъвкава, оставяйки своя портфейл от облигации да се свие, докато облигациите, които държи достигат своя матуритет, което също ще доведе до бавно изтегляне на пари от икономиката. Всъщност толкова гъвкава, че може да възобнови изкупуването на облигации, ако е необходимо.

Така че Федералният резерв няма да развали експанзията на САЩ, която ще бъде най-дългата ако продължи до есента, борейки се с инфлацията. И те не би трябвало, защото такава няма. Основната инфалия не само остават под 2%, но и целевият лихвен процент от 2% за ФЕД е "симетричен" - което означава, че централните банкери ще толерират някаква инфлация над 2%, тъй като тя е под целта всяка година от 2011 г. насам.

Как Федералният резерв стана новият обект за атаки от страна на Тръмп?

Как Федералният резерв стана новият обект за атаки от страна на Тръмп?

Според президента ФЕД е "най-голямата заплаха"

Второ, както администрацията, така и Китай като че ли деескалират търговските си отношения. Харис. След като Тръмп опита да постигне сделки с Мексико, Канада, Европа и Корея, които промениха малко, шансовете са, че той ще направи същото и с Китай.

"Ястребите съветници на Тръмп просто играят лошото ченге", пише Харис, "като отправят много големи искания, за да постиганат на най-добрия компромис."

Какъв балон?

Трето и най-важното е, че точно сега няма големи балони в икономиката. Най-сигурният знак за рецесии от десетилетия насам е голям инвестиционен бум, който се пука - на жилищата последния път, технологичните акции 2000 г. и недвижимите имоти 1990 година.

Балона се пука, хората и компаниите, които до този момент печелят в него изведнъж биват изпърени и отдръпването, отразено в цените завършва цикъла с рецесия - и то лоша през 2008 г. или пък доста лека всеки друг път, с безработица, която достига 6,3% през 2003 г. и 7,8% през 1992 г.

Разбира се, няма балон в петрола, суровината, чиято рязко повишаваща се цена се отразяваше на американската икономика от 1973 г. до 1983 г., предизвиквайки три рецесии, заради инфлацията тези балони в крайна сметка се пукат. С 52 долара за барел суров петрол - и двете около половината отпреди няколко години. Тъй като технологията на фракинга се подобрява все повече, перспективата е за още по-евтина енергия.

Дълговият балон на американските домакинства: С колко нарасна той от 2003-а насам

Дълговият балон на американските домакинства: С колко нарасна той от 2003-а насам

Най-голям дял имат ипотечните кредити

В акциите има само леки признаци на увеличение. При облигациите ниските лихвени проценти означават лесно изплащане, въпреки че корпоративният дълг е висок. За потребителите нещата не са се е променили много - студентският дълг прави кара задлъжнялост да звучи страшно, но процентът на доходите, предназначени за обслужване на дълга, е близо до най-ниското си ниво.

Всички малки неща

Аргументът на Кругман е, че следващата рецесия може да има не една или две причини, а множество малки - ако това е вярно, това ще бъде първият подобен случай в САЩ от десетилетия. Лесно е да се види какви биха могли да бъдат - търговската политика, икономическата слабост в Китай или Европа, бързо нарастващият бюджетен дефицит и очакваният спад на ръста на приходите през 2019 г. до около 5% от 20-процентния темп за част от 2018 година.

Както Кругман отбелязва, трудно е да се предскаже идването на рецесии, когато показателите за всички са лоши. Да не говорим, че това ще провали настоящата експанзия, която е толкова трайна, колкото е и, доста често, не толкова впечатляваща.