Бийте тревога, съберете войските и се гответе за следващата рецесия. Лихвената крива по американските облигации се обърна.

Тревожните заглавия обхванаха финансовите медии по света. Доларът претърпя спад във вторник заради притеснения от рецесия, а Dow Jones Industrial Average изтри цели 800 пункта, превръщайки вторник в един от най-лошите дни за пазарите през 2018 г.

Може би се чудите какво, в името на Бога, е лихвена крива и какво означава, че се е "обърнала"? Кого го интересува? И какво общо има това с рецесията.

Всъщност е доста по-просто, отколкото може да звучи. Лихвата представлява възвръщаемостта по инвестицията, която някой получава, закупувайки облигация. Кривата е разликата между лихвите на две различни облигации, които имат една и съща качествена оценка, но различна дата на падеж. Лихвите по 10-годишните американски държавни облигации минус лихвите по 2-годишните американски държавни облигации често са давани за пример. Може да получим тези криви от които и да е облигации, но пазарът за американския дълг е най-големият и влиятелен в света.

Какво означава, че кривата се е обърнала и защо пазарите са в паника?

Обикновено, възвръщаемостта по дългосрочните облигации е по-голяма от тази на краткосрочните. В този случай, разликата между двете е положително число. Но понякога краткосрочните изпреварват дългосрочните, създавайки отрицателен спред. Тогава кривата се "обръща".

Причината всички да се развълнуват толкова е, че разликата между 5-годишните и 2-годишните облигации, както и между 5-годишните и 3-годишните, стана отрицателна в понеделник. Това е първият подобен случай от 2007 г.

Ако погледнем долната графика, ще разберем защо това предизвика такова вълнение. Всеки път, когато разликата става отрицателна (преминава под черната черта на графиката), съвсем скоро идва рецесия (осветена в светло сиво). Това е вярно и за разликите при 5-годишните срещу 2-годишните, както и за 5-годишните срещу 3-годишните.

Снимка 393642

Също така е вярно и за следените още по-отблизо 10-годишни срещу 2-годишни облигации, както и за спреда между 10-годишните и 1-годишните, който е ставал отрицателен всеки път преди рецесия в Съединените американски щати от поне 1957 година.

Добрата новина, донякъде, е, че подобни инверсии дават предупреждение достатъчно рано. Повечето индикатори за рецесия се появяват между шест месеца и година преди началото на продължителен спад на икономиката. А разликата между лихвите по облигациите бият тревога поне година по-рано, а често и две или повече.

През 60-те години на миналия век спредът между 10-годишните минус 1-годишните облигации бе отрицателен в продължение на три години.

Така можем да предположим с голяма доза сигурност, че следващата рецесия ще удари САЩ в края на 2020 г.

Важно е да разберем, че това обръщане на кривата не причинява рецесия. Движението на лихвите по облигациите отразява комбинация от решенията на Федералния резерв, както и решенията дали да купят или продадат на милиони инвеститори.

Фед може да се опита да промени лихвите, но централната банка в крайна сметка е ограничена от задължението си да увеличи максимално заетостта, но и да предотврати твърде голяма инфлация.

В същото време инвеститорите се опитват да отгатнат как Фед ще отговори при различни икономически условия и как те ще се променят спрямо отговора на Фед.

Ако кривата се обърне, това означава, че тълпата очаква намаляване на лихвите през следващите една или две години, поради каквато и да е причина. А голям спад на лихвите обикновено означава, че се намираме в рецесия.

Разбира се, обръщането на кривата може и да не дава на 100% предсказание за бъдещето. Но точното предвиждане на всяка рецесия от повече от половин век насам изглежда впечатляващо.