Международният валутен фонд (МВФ) сви прогнозата си за световната икономика, като очакванията на експертите от организацията са глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) да запише най-слабия си растеж за последните три години през настоящите 12 месеца. От Фонда предупреждават, че задълбочаване на търговските конфликти ще донесат допълнителна несигурност.

Това е второто понижение на прогнозата на МВФ в рамките на три месеца. Като основна причина за това се посочва отслабналото търсене в Европа и последните сътресения на финансовите пазари.

От Фонда очакват глобалният растеж да бъде на ниво от 3,7% при предходна прогноза от 3,7%.

"Световната икономика расте по-бавно от очакваното, а рисковете растат", коментира директорът на МВФ Кристин Лагард в Давос.

Експертите запазват прогнозите си за растежа в САЩ и Китай на същото ниво. Сред водещите икономики най-голямо понижение на прогнозата има при Германия.

От МВФ посочват, че растежът в страната ще бъде на ниво от 1,3% или с 0,6 процентни пункта по-ниско от прогнозираното през октомври миналата година. Като причина за това се посочва отслабналото потребителско търсене и понижената производствена активност.

За Еврозоната очакваният ръст е на равнище от 1,6 на сто или с 0,3 процентни пункта по-нисък от предишната прогноза. Този за развиващите се пазари е с 0,2 процентни пункта надолу до ниво от 4,5 на сто. Най-сериозно намаление се очаква в Турция и Мексико.