Съединените американски щати обмислят нови търговски ограничения срещу Китай, които ще ограничат използването на американско оборудване за производство на чипове, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Промените, които Департаментът по търговията подготвя в законодателството, ще накарат всички заводи по света да кандидатстват за лицензи, ако възнамеряват да използват американско оборудване, за да произвеждат чипове за Huawei Technologies Co. Останалите китайски компании трябва да възприемат промените като заплаха и срещу тях.

Поредният ход в тази посока на САЩ и прицелен към забавяне на технологичното развитие на Китай, но рискува да увреди тежко световната верига за доставки на полупроводници и да нанесе удар по растежа на редица американски компании, предупреждават от щатската индустрия.

В същото време Пентагона спря да бъде опозиция на други правила, които ще ограничат възможността на щатски компании да доставят компоненти на Huawei от чуждестранните си заводи.

The Wall Street Journal подчертава, че и новите ограничения не срещат подкрепа от цялата администрация, а самият президент Доналд Тръмп все още не е дал своето мнение. Държавният глава вече посочи, че иска американските компании да продължат доставките за Huawei, стига компонентите да не са смятани за чувствителни от гледна точка на националната сигурност на страната.

Полупроводниковата технология е една ключова област, в която Китай засега не може да се справи сама. Въпреки годините усилия, полупроводниците са сред най-големия внос на Китай от САЩ.

Ако САЩ ограничи продажбите на оборудване за производство на чипове, това ще навреди тежки на китайската индустрия, тъй като китайските производители на чипове няма да могат да намерят заместители лесно. Проблем ще има и за веригата за доставки, тъй като некитайските производители на чипове ще трябва да изберат между това да запазят Huawei като клиенти, или да продължат да купуват американско оборудване.

Щатски компании като Applied Materials и Lam Research са сред най-големите в индустрията за производство на оборудване за чипове.

Очаква се междуведомствена среща по новите правила на 28 февруари.

Прокуратурата на САЩ: Huawei краде търговски тайни и помага на Иран
Обновена

Прокуратурата на САЩ: Huawei краде търговски тайни и помага на Иран

Страната увеличи натиска си върху международните доставчици на технологии до китайската компания