Статията е обновена в 10:30 ч. със становището на Huawei.

Прокуратурата на САЩ, която отдавна води война срещу Huawei, обвини компанията в кражба на търговски данни и в подкрепа на иранското правителство, състояща се в идентифициране на протестиращите срещу властите в страната през 2009 г., предаде Reuters. Според акта, китайският производител е атакувал шест американски компании и е нарушил законите срещу рекета, насочени за борба срещу организираната престъпност.

Huawei е в черния списък на Вашингтон от миналата година, когато за пръв път компанията беше обвинена в шпионаж в полза на Пекин. През май доставките на американски технологии до компанията бяха ограничени, но в четвъртък министерството на търговията все пак отвори прозорец от 45 дни, в който някои местни компании могат да извършват сделки с Huawei.

Vodafone премахва оборудването на Huawei от мобилната си инфраструктура в Европа

Vodafone премахва оборудването на Huawei от мобилната си инфраструктура в Европа

Ходът ще струва 200 милиона евро на гиганта

От китайската компания разпратиха официален отговор на твърденията на Вашингтон: "Новото обвинение, публикувано на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ е част от опита на Министерството на правосъдието да увреди имиджа и бизнеса на Huawei поради причини, свързани с конкуренцията между двете страни, а не със спазването и прилагането на закони.

Тези нови обвинения срещу компанията са без основание и се базират до голяма степен на отминали граждански спорове от последните 20 години, които са вече разрешени, които са били оспорвани и в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебни заседатели. Американското правителство няма да надделее над Huawei с тези нови обвинения, като компанията ще докаже, че всички обвинения са неоснователни и несправедливи".

Новата порция обвинения са насочени конкретно към потенциалната кражбна на данни за кодове на рутери, клетъчни антени и технологии, свързани с роботиката. Според прокуратурата, от 2000 г. Huawei и дъщерната ѝ компания Futurewei Technologies са използвали неправомерно оперативни кодове на интернет рутери, командите за тях и наръчниците им за употреба на калифорнийска компания, след което са пуснали същите рутери в САЩ, но на по-ниска цена.

Берлин има доказателства, че Huawei работи с китайското разузнаване

Берлин има доказателства, че Huawei работи с китайското разузнаване

То е предоставено от американските разузнавателни служби

В сегашното дело не се назовава коя е компанията, но през 2003 г. Cisco осъди Huawei в Тексас именно за кражба на търговски данни, свързани с рутерите ѝ.

Сред друга част от обвинението, Huawei е назначавала служители на конкурентни компании, за да краде търговски тайни. Също така, прокуратурата твърди, че компанията е използвала и връзките си с професори в различни институции, за да се сдобива нелегално с информация от конкурентите си.

Същевременно САЩ увеличават търговските бариери, насочени към предотвратяването на експорта на американски продукти към Huawei. Страната оказва натиск и върху партньорите си, твърдейки, че технологиите, които се продават на китайската компания, се използват от местните власти за шпионаж.