Белият дом одобри нов пакет от до 600 милиона щатски долара допълнителна военна помощ за Украйна, съобщи АФП. Помощта включва оборудване и услуги, както и обучение, се казва в изявление.

Министерството на отбраната уточни в по-късно изявление, че пакетът ще включва 37 000 снаряда, от които 1000 ще бъдат с прецизно насочване, и четири противоартилерийски радара, наред с други оръжия и оборудване.

Повече боеприпаси ще бъдат осигурени и за ракетната система Himars, каза Пентагонът, без да уточнява дали това ще включва ракетите с голям обсег, известни като ATACMS, които Киев поиска от месеци.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, Съединените щати предоставиха повече от 15 милиарда щатски долара военна помощ на Киев.

Това последно съобщение на САЩ идва две седмици след като украинската армия започна да води мащабна контранастъпление срещу руските войски.

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в началото на септември допълнителен оръжеен пакет от 675 милиона долара за Украйна.

Конгресът на двупартийна основа одобри над 53 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за справяне с нахлуването на Русия в Украйна тази година. Байдън подписа последния пакет на обща стойност 40 милиарда долара в закон през май. По това време Белият дом заяви, че очаква тези средства да стигнат до края на фискалната година.