САЩ официално оттегли офертата си към Турция за системите за противоракетна отбрана PATRIOT, информира news.bg, позовавайки се на Sputnik. Предложението беше като алтернатива на руските противовъздушни системи S-400.

"Неколкократно обяснихме на Турция, че последната ни оферта за продажба на системите PATRIOT ще бъде оттеглена, ако приемат доставката на S-400. Предложението ни за PATRIOT изтече", заяви източник на американското правителство.

През месец юли Русия започна да доставя на Турция части за противовъздушните системи S-400, съгласно договор за 2,5 милиарда долара, подписан през декември 2017 година. През декември пък САЩ предложи на Турция своите системите PATRIOT за 3,5 милиарда долара.

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология

Покупката на S-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо S-400 да закупи американските системи PATRIOT.

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители F-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите F-35 до месец март 2020 година.

От своя страна Турция, която е член на НАТО, многократно и категорично посочи, че няма да се откаже от закупуването на S-400, независимо от натиска на САЩ, и въпреки предупрежденията, че руските противоракетни системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада