Турция е опасно близо до нови американски санкции заради решението си да закупи руската система за противовъздушна отбрана S-400. Политическият спор увеличава уязвимостта на отслабналата валута и икономиката и повдига въпроси относо позицията на страната в НАТО и региона, пише Reuters.

Ако в следващите седмици не бъде намерено решение и отношенията между Вашингтон и Анкара продължават да се влошават, нови санкции може да ударят търговията между две страни и да удължат рецесия в Турция, която вече коства много в политически план на Реджеп Тайп Ердоган.

Южната ни съседка рискува да бъде отрязана от производството и употребата на американските изтребители F-35. Анкара и Вашингтон от месеци се карат заради решението на Турция да купи S-400. Според САЩ руската система е заплаха за F-35, каквито Турция също има намерение да придобие. От своя страна Анкара твърди, че защитата на територията ѝ не представлява заплаха за съюзниците ѝ.

Ердоган не се отказва от руските S-400, рискувайки нови американски санкции

Ердоган не се отказва от руските S-400, рискувайки нови американски санкции

Вашингтон предложи отлагане на сделката до 2020 г., но Анкара е твърда

И двете страни твърдят, че искат мирно разрешаване на проблема, но нито една не отстъпва. Така Турция рискува санкции още от момента, в който S-400 бъдат доставени - най-вероятно през юли.

Ако Анкара приеме доставките на S-400, американският Конгрес ще блокира доставките на F-35 и ще я премахне от списъка със страни, които могат да работят по производството на новите изтребители.

Доставката ще накара и президента Доналд Тръмп да избере пет от 12 възможни санкции, които варират от забрана за издаване на визи през забрана за достъпа до Export-Import Bank и блокиране на всяка една трансакция през американската финансова система и на всеки износ.

Първоначално Тръмп може да избере по-меките варианти и да се насочи към конкретни физически лица, вместо към цялото правителство, което ще купи и на двете страни време за преговори.

Храните в Турция са поскъпнали с 30%

Храните в Турция са поскъпнали с 30%

Най-високото ниво от поне 2004 г. насам

Лирата ще пострада

Каквито и санкции да бъдат наложени, те най-вероятно ще ударят тежко турската лира, която вече загуби 14 процента от стойността си срещу американския долар през тази година.

Миналата година турската валута изгуби 30 процента заради други санкции по случая, свързан с американския пастор. Заради срива Турция изпадна в рецесия.