Турското правителство заяви, че е започнало да получава новите S-400 от Русия, въпреки опасността от санкции от Съединените американски щати, предава The Wall Street Journal.

Министерството на отбраната на страната съобщи в петък, че доставката вече пътува, а по-късно турска телевизия показа кадри на товарен самолет, принадлеждащ на руските Военновъздушни сили, от летището в Анкара.

Според президента Реджеп Тайп Ердоган сделката за $2,5 милиарда за противовъздушната система е суверенно държавно решение, което не може да бъде оспорвано от Вашингтон или другите западни съюзници.

Но САЩ предупреди, че Анкара е изправена пред санкции, ако започне разполагането на ПВО системата и може да загуби достъп до американските изтребители F-35. Реакцията на двете страни в следващите седмици ще издаде дългосрочната роля на Турция в НАТО.

Москва вече предложи на Анкара да купи нейните Су-57, ако САЩ откаже да продаде F-35 на страната. Първоначалното споразумение между Щатите и южната ни съседка бе за 116 самолета.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада