Американското министерство на финансите обяви в неделя, че санкциите срещу три ключови руски компании, собственост на магнатът Олег Дерипаска, ще бъдат свалени, съобщава Reuters. Става въпрос за вторият най-голям производител на алуминий - Rusal, както още за EN+ Group и EuroSibEnergo.

Санкциите срещу самия Дерипаска, който е сочен за приближен на руския президент Владимир Путин, ще останат в действие.

От американското финансово министерство посочват, че решението е дошло, след като от ръководството на компаниите са се съгласили да въведат редица промени в структурата си, които да гарантират "по-голяма прозрачност на операциите им".

В отделно съобщение от EN+, чиято основна дейност е свързана също с добив на алуминий, както и с енергийния сектор, посочват, че са направени промени в борда на директорите с включването на седем независими членове.

От друга страна председателят на Rusal Жан-Пиер Томас е подал оставка, която влиза в сила от 26 януари. В резултат на това акциите на компанията поскъпнаха с 5% по време на ранната търговия в Хонконг.

Руският олигарх Дерипаска забогатя с $679 милиона за по-малко от месец

Руският олигарх Дерипаска забогатя с $679 милиона за по-малко от месец

Но заради санкциите от САЩ печалбата остава само на хартия

Стъпката към премахване на ограниченията трябва да намали натиска върху търговията с алуминий, като се има предвид, че Rusal е вторият най-голям производител в света.

Металът поскъпна през април, когато бяха обявени рестрикциите срещу компанията. През последните месеци тази тенденция отслабна заради очакванията те да бъдат премахнати.

В понеделник сутринта цената на метала падна с 1,4% след излизането на новината за решението на американското финансово министерство.

"Тези компании бяха санкционирани заради техните собственици и контролът над тях, който е в ръцете на олигарха Олег Дерипаска. Тези ограничения не бяха наложени върху самите компании", посочи в официално съобщение в края на миналата година американският финансов министър Стивън Мнучин.

"Дружествата се ангажираха да ограничат значително собствеността на Дерипаска и да въведат по-строг контрол", допълни той.

През април от Белия дом обявиха, че ще включат руския бизнесмен в списъка със санкции, който има близките му отношения с президента Владимир Путин.

САЩ се готви да свали санкциите срещу "Русал" и "ГАЗ"

Коледният подарък на Белия дом: САЩ сваля санкциите срещу два ключови руски гиганта

Единият от тях е най-големият производител на алуминий, а другият - автомобилен производител