Богатството на руския олигарх Олег Дерипаска се увеличи през януари заедно с утихването на проблемите му със САЩ, пише Bloomberg.

Богатството му набъбва с още $679 милиона през тази година до $3,5 милиарда, след като акциите на ключовия му актив - En+ Group Plc - се покачиха с 19 процента.

През 2018 г. той загуби $5,8 милиарда - най-много сред ултрабогатите руснаци, след като той и компаниите му попаднаха под американските санкции.

Вашингтон сега планира да премахне санкциите върху En+ Group, EuroSibEnergo и United Co Rusal. Санкциите срещу самия него обаче ще останат.

Премахването на част от ограниченията е благодарение на спазено споразумение за драстично намаление на собствеността на олигарха в компаниите. Производителят на алуминий Rusal е сред най-големите компании, санкционирани някога от САЩ.

Въпреки всичко, увеличеното богатство на милиардера ще остане засега само на хартия, тъй като заради санкциите той не може да управлява активите си в Запада. Освен това той няма да получава дивиденти.

Олег Дерипаска се оттегли от Rusal, за да я спаси от санкциите на САЩ

Руски олигарх се отказа от алуминиевия гигант Rusal, за да го спаси

За 2 дни почти цялото ръководство на компанията подаде оставки