Руският олигарх Олег Дерипаска се оттегли от ръководството на алуминиевия гигант Rusal, за да спаси компанията от санкциите на САЩ.

Дерипаска, който е основател на огромния производител на алуминий, напуска борда на директорите, гласи съобщение на Rusal, изпратено до фондовата борса в Хонконг.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

По думите му целта на решението е да "защитава интересите на компанията и нейните акционери". Оттеглянето му следва тези на главния изпълнителен директор на руското дружество и 7 други директори, обявени в четвъртък.

Rusal е вторият най-голям производител на алуминий в света, осигурявайки 7% от общата световна продукция. Компанията е подложена на сериозен натиск, заради наложените от САЩ санкции срещу Дерипаска, които я лишават от ключови пазари и клиенти. 

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"

Наказателните мерки поставиха под въпрос бъдещето на Rusal, а някои ги нарекоха "икономическо убийство" за гиганта. Властите във Вашингтон обаче дадоха възможност за спасение на руската компания, ако милиардерът се откаже от нея и прекъсне връзките с управлението й.

Самият Дерипаска е в доста тежък момент. Той изгуби милиарди, след като се превърна в мишена на САЩ, а големи световни банки отрязаха финансирането на бизнесите му. Компании от цял свят се отказват от сделките с негови дружества, страхувайки се от Вашингтон.

VTB спря да дава кредити санкционирания олигарх Олег Дерипаска

Втората най-голяма руска банка отряза финансирането на закъсалия олигарх Дерипаска

Нямаме никакви операции с него и не му даваме нови пари, заяви шефът й Андрей Костин

Руският олигарх, който има близки връзки с Кремъл, вече се съгласи да намали дела си в групата EN + до под 50%. Той се оттегли и от борда на холдинга.

EN + на практика управлява алуминиевия гигант, като двете са част от заплетена мрежа от корпоративни структури под контрола на Дерипаска. Промените в ръководството на Rusal са част от прекъсването на връзките между EN + и производителя на алуминий с крайна цел да го избавят от наказателните мерки на Вашингтон.