Втората най-голяма банка в Русия - VTB Bank е спряла да отпуска заеми на руския милиардер Олег Дерипаска след като САЩ наложи санкции срещу него.

"Разбира се, че не му даваме никакви нови пари, ние нямаме никакви операции с него", заяви пред CNBC президентът на VTB Bank Андрей Костин.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Банката очаква действията на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC), която управлява икономическите санкции. През април Вашингтон наложи санкции срещу руски бизнесмени и политици, сред които бе и Дерипаска, а той впоследствие заяви намеренията си да напусне ръководния си пост в алуминиевия гигант Rusal.

"С Rusal и други очакваме решенията на OFAC, но се надяваме, че проблемът ще бъде решен, защото ние сме негов голям кредитор, затова трябва да върнем парите си", каза Костин.

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Кремъл търси хитър начин да помогне на закъсалия гигант Rusal

Той подчерта, че бизнесът на банката няма да бъде засегнат. "Бизнесът с новосанкционираните институции представлява по-малко от 2% от нашите активи и в момента не представлява огромен проблем за нас", посочи банкерът, като все пак изрази надежда санкциите да бъдат вдигнати.

Дерипаска се отказа от борда на EN + (компанията майка на Rusal) преди няколко дни и обеща да намали мажоритарния си дял в нея до под 50%, както и да напусне борда на алуминиевия гигант, стремейки се да отслаби натиска върху него.

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"

Министерството на финансите на САЩ наложи санкциите в началото на април, обвинявайки Дерипаска в пране на пари, подкупване на държавни служители, поръчково убийство на бизнесмен и връзки с руската организирана престъпност. Вашингтон удължи срока до 23 октомври за американските фирми и физически лица, за да прекъснат връзките си с компаниите на руския милиардер. 

"Г-н Дерипаска е изправен пред проблема, когато трябва по някакъв начин да се оттегли не само като изпълнителен директор, но и като акционер, собственик на компанията", каза Костин.

"Доколкото разбирам, г-н Дерипаска се съгласи да не бъде главен акционер за доброто на компанията ... Така че се надяваме, че проблемът може да бъде решен. Rusal е добре позната международна компания със значителен дял от пазара на алуминий и се надяваме, че ще продължи да работи", заяви банкерът.