Турция ще има две седмици да избере между закупуването на американски изтребители F-35 и на руската провитовъздушна военна система S-400. Ако Анкара не излезе с решение, Вашингтон може да предприеме действия, които да доведат до "най-негативни последици". Това твърдят източници от Държавния департамент в САЩ, цитирани от CNBC.

Американските власти искат южната ни съседка да се откаже от сделката за руската ПВО до началото на юни. Според информацията това предложение на САЩ ще бъде е окончателно и няма да има други отлагания.

Според един от източниците на CNBC, страните-участнички в НАТО трябва да снабдяват с оборудване, което е комбинирано със системите на алианса, руските С-400 не отговарят на тези стандарти. Източникът подчерта, че Анкара ще се сблъска с негативни и реални последици, ако приключи процедурата за купуване на руското ПВО.

Ултиматумът от Белия дом идва на фона на визитата в Турция на председателя на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията- Валентина Матвиенко.

Първите съобщения за преговорите на Руската федерация и Турция относно доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 г. Фактът на сключване на договора беше потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че разполагането на С-400 ще започне през октомври 2019 година, пише news.bg.

Ердоган не се отказва от руските S-400, рискувайки нови американски санкции

Ердоган не се отказва от руските S-400, рискувайки нови американски санкции

Вашингтон предложи отлагане на сделката до 2020 г., но Анкара е твърда

Това все още не е станало. Цената за сделката е 2,5 милиарда долара Турция е първата държава-членка на НАТО, която би получила такава ПВО система от Русия.

Междувременно в началото на седмицата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма намерение да бави закупуването на руската система, както предлагат Щатите. От Вашингтон са излезли с предложение доставките да бъдат забавени до 2020 година.

По договор сделката може да бъде приключена през юли, но по думите на държавния глава това може да стане и по-рано.