Голямото евразийско партньорство е отворено за Европейския съюз (ЕС), заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за пакистанското издание News International, цитирано от РИА Новости. Според него подобно сътрудничество би било много положително и "ще доведе до мир и икономическа стабилност" в региона.

"Програмата за обединение в едно по-голямо евразийско партньорство се насърчава от руския президент Владимир Путин. Участието в него е отворено за всички държави на континента, в това число за членовете на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). А ако има интерес - дори за Европейския съюз ", обяви Лавров.

Сергей Лавров: Отношенията между Москва и Европейския съюз са унищожени

Сергей Лавров: Отношенията между Москва и Европейския съюз са унищожени

Брюксел вече няма никакви отношения с Русия, твърди външният министър на страната

Според външния министър на Русия, участието на колкото се може повече държави в Евразия ще укрепи икономическата обвързаност и ще увеличи конкурентоспособността на всички участници. Най-важно от всичко е, че ще допринесе за изграждането на по-голямо приятелско пространство между Европа и Азия, каквото в момента е крайно необходимо.

Сергей Лавров подчертава, че Русия е най-силно заинтересована от засилване на икономическото взаимодействие с пакистански и индийски партньори в Евразийското пространство, поради наличието на общи интереси. А те са осигуряване на сигурност и подобряване на качеството на живот.

Припомняме, че през 2016 г. руският президент Владимир Путин призова за създаване на по-голям и силен Евразийски съюз, който да функционира по подобие на Евросъюза. Според Путин в него могат да се присъединят държавите, с които Русия има близки отношения. А именно Китай, Индия, Пакистан, Иран и страните от Общността на независимите държави (ОНД).

Особено любопитна днес е поканата към ЕС. Любопитна ще е и неговата реакция. Очакваме я с нетърпение.

Сергей Лавров: Русия и Китай трябва да загърбят долара

Сергей Лавров: Русия и Китай трябва да загърбят долара

Според руския външен министър Сергей Лавров, Руската федерация и Китай трябва да се ориентират към алтернативини валути