Цялата инфраструктура на отношенията между Москва и Европейския съюз е била унищожена от едностранни действия на Брюксел. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Министърът е на посещение в Китай.

По думите на Лавров към днешна дата Москва няма никаква връзка с еврообщността - за разлика от Пекин.

"При положение, че Европа прекъсне нашите отношения, унищожавайки всички механизми, които са били създавани в продължение на много години и ние имаме за партньори само отделни европейски държави - тези, които искат да се ръководят от собствените си национални интереси, е логично, че отношенията ни с Китай се развиват по-бързо от тези с европейските страни", заяви Лавров по време на съвместна пресконференция с китайския си колега Ван И.

Сергей Лавров: Русия и Китай трябва да загърбят долара

Сергей Лавров: Русия и Китай трябва да загърбят долара

Според руския външен министър Сергей Лавров, Руската федерация и Китай трябва да се ориентират към алтернативини валути

Сергей Лавров все пак подчерта, че Москва и Пекин не са се съюзили срещу никого. По думите му, Русия ще бъде готова за контакти и засилване на взаимодействието с ЕС тогава, когато Брюксел реши да премахне "аномалията в двустранните отношения".

"Ако и когато европейците намерят за целесъобразно да премахнат тази аномалия в контактите с най-големия си съсед, разбира се, че ние ще сме готови да изградим тези отношения. Но само на основата на равноправието и на търсенето на баланс на интересите", каза външният министър.

Сергей Лавров беше категоричен, че Русия винаги е била фокусирана върху сътрудничеството със своите съседи - независимо дали те са на територията на Европа или Азия.