Някои от най-влиятелните фигури в технологичната индустрия са се срещнали с републикански сенатори на САЩ, представители на партии и различни милиардери на частен остров миналия уикенд, предава Huffingtоn Pоst, позовавайки се на свои източници, запознати с тайното събиране.

Основната тема на разговора е била подемът на Доналд Тръмп и най-добрият начин да бъде възпрепятстван от номинация на републиканците за президент на САЩ.

Сред присъстващите на събитието – ежегодния Световен форум на Американския предприемачески институт – са били главният изпълнителен директор на технологичния концерн Apple Тим Кук, директорът на производителя на електромобили Tesla и на компанията за изследване на Космоса SpaceX Илон Мъск и съоснователят на интернет гиганта Google Лари Пейдж.

Тайното ежегодно събитие, което се провежда на Сий Айлънд, щата Джорджия, традиционно бе при закрити врата за медиите. Политическият коментатор Бил Кристъл обаче изпратил имейл съобщение във връзка с тазгодишното заседание, описвайки Доналд Тръмп като „призрак”, преследващ Световния форум.

Един „Супер Вторник“ по пътя за Белия дом

Един „Супер Вторник“ по пътя за Белия дом

В основата на успеха на Доналд Тръмп стои бойкотиращият човек.

Кристъл заяви, че имало „голямо нещастие относно появата му” от страна на присъстващите – републиканци на най-високо ниво, сред които стратегът Карл Роув, говорителят на Белия дом Пол Райън и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Имало доста разговори – „някои от тях проникновени и замислени, за това защо Тръмп се справял толкова добре и много изразени надежди, че той ще бъде победен”, добави Бил Кристъл.

5 стъпки, с които Доналд Тръмп би вкарал САЩ в рецесия

5 стъпки, с които Доналд Тръмп би вкарал САЩ в рецесия

Притесненията на бизнеса и гражданите нарастват

Той не поясни какво мнение са изказали технологичните лидери относно дискусията. Очевидно обаче те не са били там само за да гледат. Източници на изданието твърдят, че шефът на Apple се включил в ожесточен дебат със сенатора от Арканзас Том Котън по темата за криптиране на информацията.

От Американския предприемачески институт не потвърдиха дали наистина технологичните гурута са посещавали Световния форум, но публично достъпните данни за полети сочат, че множество частни самолети са пътували от и до две малки летища в близост до остров Сий Айлънд миналия уикенд, като част от тях са кацнали обратно в Сан Хосе, Калифорния. 54 самолета са потеглили от летището на остров Сейнт Саймънс, Джорджия, в неделя – близо четири пъти повече от излитащите полети през предходната неделя.

Бизнес лидери посещават събития като това непрекъснато, затова е опасно да се предполагат техните политически нагласи на база на присъствието им. Със сигурност се показва обаче политическата тежест, с която разполагат основните лидери в Силициевата долина, добавя Business Insidеr.