През последните няколко месеца една от важните теми, обсъждани в много от страните в Европа, е налагането на данъци върху бизнеса на американските технологични гиганти. Подобни планове има в страни, като Италия, Австрия, където се очаква налозите да влязат в сила до средата на годината, както и във Великобритания и Турция.

От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Чехия влиза в този списък. Заради плановете на властите в страната един от горещите дебати в Прага е дали въвеждането на подобен т.нар. дигитален данък ще се превърне в причина САЩ да "обявят" на страната търговска война.

Макрон се предаде? Отложи данъка за американските ИТ гиганти

Макрон се предаде? Отложи данъка за американските ИТ гиганти

В замяна Тръмп е обещал да не въвежда мита върху вноса на френски стоки

Според чешкото бизнес издание Hospodářské noviny, цитирано от платформата Emerging Europe, Вашингтон е готов да наложи реципрочни тарифи върху вноса от Чехия, ако парламентът в страната гласува в полза на готвения 7-процентов налог. Дебатите за него предстоят през следващата седмица.

Финансовият министър на Чехия Алена Шилерова обаче смята, че Щатите не биха предприели подобни стъпки. Това казва тя пред друга местна медия - Radio Prague.

Данъкът ще засегне компании, като Google, Amazon, Facebook и Apple, които имат приходи в размер на над 750 милиона евро в региона. От тях поне 4 милиона евро са тези, генерирани в Чехия. Целта на налога е да попречи на американските гиганти да избягват плащането на данъци, чрез прехвърляне на печалбите си към трети страни.

Чехия иска да увеличи пенсиите с приходи от нов данък за Google и Facebook

Източноевропейската страна, която иска да вземе от Google и Facebook, за да даде на пенсионерите

Ще проработи ли амбициозният план или дефицитът ще тръгне нагоре?

Според изчисленията на властите в Прага тарифите ще допринесат за приходите в хазната с близо 200 милиона евро годишно. По думите на Алена Шилерова данъкът ще бъде въведен за първоначален период от четири години. В зависимост от "ситуацията в световен мащаб" той може да бъде премахнат.

В допълнение тя посочва, че не е запозната с намеренията на Вашингтон да наложат ответни мита, въпреки че източници от Щатите са заявили обратното пред Hospodářské noviny. Ресорният министър коментира още, че в случай, че САЩ предприемат подобни мерки към която и да е държава членка, въпросът ще бъде отнесен до Европейската комисия.