Китай обяви, че ще наложи санкции на американската военна и аерокосмическа компания Lockheed Martin, след като още през май САЩ одобри продажбата на оръжия на Тайван на стойност 180 млн. долара, предаде CNN. През миналата седмица обемът на продажбите нарасна с още 620 млн. долара заради продажбата на ракети земя-въздух Patriot.

"Китай категорично се противопоставя на продажбите на оръжие за Тайван", каза говорителят на външното министерство на страната Жао Лиджиан. Причината е, че както Поднебесната империя присъедини Хонконг, така тя има и планове да присъедини и Тайван.

"Оръжейните сделки показват, че САЩ напредва с плановете си да ограничи Китай до територията на континента, независимо от проблемите, които имаме с коронавируса вкъщи", каза Лиджиан. "Това ще доведе до още повече хаос и усложняване на ситуацията в региона, вместо към мир и стабилност."

Ходът, който страната може да направи, е да забрани на китайските компании да доставят технология за американския производител, както направи Белия дом, забранявайки износа на американски чипове за Китай. През миналата година стана ясно, че именно китайска компания произвежда някои от платките за електрониката на изтребителите F-35.

Защо Pусия се отказва от проекта за съвместен самолет с Китай

Защо Pусия се отказва от проекта за съвместен самолет с Китай

Пекин иска руската страна да бъде доставчик на технологии, а не равностоен партньор

Китайски експерт се изказа изключително остро и за последиците от продажбата на ракетите. "Тя е символична и дава на Тайван фалшив кураж за сецесия, вместо да увеличава военните способности на страната", каза специалистът по ракетна технология и атомна стратегия Янг Ченгджун.

Освен самите санкции, от Китай се заканиха, че ако САЩ продължава да продава оръжие на Тайван, това ще доведе до допълнително влошаване на търговските отношения между двете, а те и без това достигнаха до ново дъно, след като администрацията на Тръмп обяви Huawei и ZTE за заплаха за националната сигурност и стана ясно, че иска да блокира приложението TikTok.

От своя страна, Китай наложи санкции срещу някои висши служители на управлението на САЩ и изтъкна, че не приема намеси във вътрешната си политика от Америка. САЩ пък критикува начинът, по който китайската полиция се разправи с протестиращите в Хонконг, а двете страни все още имат разногласия относно ролята и вината на комунистическата партия за разпространението на коронавируса по света.

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

Решението на Федералната комисия за комуникациите вече е формално

Понастоящем продажбите на ракети формират по-малко от 20% от приходите на Lockheed Martin за фискалната 2020 г., която ще приключи на 30 септември. Аерокосмическата техника, включително F-35, формират над двойно по-голям дял от тях.