Русия отлага масовото производство на съвместен самолет с Китай поради несъгласия между двете страни. Проектът на стойност 20 милиарда долара се осъществява от руската Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) и китайската COMAC. Предвиждаше се, широкофюзелажният въздушен лайнер да бъде пуснат бъде пуснат в серийно производство до 2025 година

Според Равил Хакимов, изпълнителен директор на корпорация "Иркут", "има трудности" в работата с китайски партньори. Засега за пускане на лайнера е изместена към 2028-2029 г., но проектът може да бъде напълно анулиран, пише kapital-rus.ru.

Китай и Русия искат да конкурират Airbus и Boeing със свой модел самолет за дълги разстояния

Китай и Русия искат да конкурират Airbus и Boeing със свой модел самолет за дълги разстояния

Той трябва да извърши първите си полети през 2023 година

Русия - източник на технологии, а не партньор?

Самолетът CR929 трябва да се превърне в съвместен инженерен и дизайнерски продукт на Русия и Китай. Проектът е на етап събиране и анализ на предложения от доставчици за определяне на окончателната конфигурация на самолета . През 2021 г. разработчиците щяха да "пристъпят към етапа на договаряне с всички кооператори и доставчици", каза Хакимов пред Интерфакс. Но сега всички срокове се изместват вдясно".

Според "Ведомости", една от причините проектът да боксува е, че страните не могат да се споразумеят за споделяне на печалбата. Когато разделя печалбата наполовина, китайският COMAC изисква изключителни права да продава самолети на вътрешния китайски пазар и да получава целия доход от него . На Русия се предлага да вземе всички приходи от продажбите на руския пазар.

Това не устройва руската страна: в Китай търсенето на самолети CR929 ще бъде повече от хиляда бройки в следващите 20 години, а в Русия - само 50 -120 самолета . Дори и Русия да може да спечели приходи от продажби на международния пазар, те няма да са големи поради голямата конкуренция с Boeing и Airbus.

Китайските условия правят целия проект безсмислен, твърдят източници от руската авиостроителна корпорация. Идеята на Русия беше да навлезе на китайския пазар и да си възстанови инвестициите. Китай обаче предлага на Русия да поеме самостоятелно рисковете от търговската реализация на новия самолет на международния пазар.

Всъщност китайците се стремят да се отърват от ненужния партньор и предлагат на ОАК да стане един от доставчиците на COMAC, който ще продава необходимите технологии и компоненти на Китай.