Губернаторът на Тексас Грег Абът подписа закон, с който се забранява на държавните институции и бизнеса да изискват доказателства за ваксинация като част от условията за осигуряване на свободен достъп или до институциите, предаде Zero Hedge.

"Тексас е отворен на 100% и искаме да сме сигурни, че имате свободата да отидете където искате без ограничения", обяви републиканският губернатор във видео в Twitter. "Никой бизнес или държавно учреждение не може да изисква лице да предоставя паспорт за ваксина или друга информация за ваксината като условие за получаване на услуга или влизане на всяко място".

Именно Тексас беше и щатът, който по-рано тази година вдигна абсолютно всички мерки, въведени "срещу" коронавируса. Сред тях беше и елиминирането на необходимостта от носене на предпазни маски.

Новият закон влиза в сила моментално. Местните административни институции ще изискват спазването му от частния сектор като условие за разрешаване на извършване на дейността им. При нарушения на новия законопроект, частните организации могат да изгубят получените си лицензи, ако имат такива, и няма да могат да получават щатска помощ, ако преди това подобна е била възможна.

Самите институции на щатската власт не изискват паспорти от посетителите си още от април. Това също стана в резултат на изпълнителна заповед от Грег Абът. Разликата е, че тогава тя не обхващаше частния сектор, което се променя след последната реформа на текстовете.